Meso iz laboratorija, plantaže u neboderima, brašno od kukaca. Potraga istražuje što ćemo, zbog sve manje raspoloživih resursa, uskoro jesti
Iz godine u godinu broj stanovnika na Zemlji rapidno raste, prirodnih resursa sve je manje, pa znanstvenici diljem svijeta ubrzano traže nove odgovore na jedno od najosnovnijih pitanja – kako prehraniti milijarde? Da meso iz laboratorija više nije znanstvena fantastika – Dariju Todoroviću otkrili su Izraelci koji uskoro namjeravaju prodavati tako uzgojene goveđe odreske. Urbane farme u betonskim neboderima – već su stigle i u Hrvatsku, a domaće tvrtke ozbiljno rade i na moduliranju kukaca da što više odgovaraju našoj ishrani.
Svijet u kojem živimo sve se brže mijenja, način na koji živimo uskoro više neće biti održiv. Helga Medić s Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta objašnjava nam i potkrjepljuje brojkama situaciju zbog koje smo krenuli raditi ovu priču.
"Ako će ovim tempom rasti proizvodnja mesa, doći će do toga da će preko 90 posto svjetskih obradivih površina morati proizvoditi hranu za životinje... Da se prehrani svjetsko stanovništvo… S nekih 50 milijuna tona 50-ih godina prošlog stoljeća to je naraslo na današnjih 300 milijuna tona. S ovakvom proizvodnjom, ako će se ona udeseterostručiti, mi ćemo iscrpiti prirodu i to više nije održivo", kazala je Helga Medić, profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.
Kada stiže prvo meso iz laboratorija?
Postoji alternativa.
"A prva bi bila proizvodnja mesa u laboratoriju. Znanstvenici već rade zadnjih dvadesetak godina na tome i prvo meso, komercijalno dostupno, se očekuje 2023. u Europskoj uniji", kazala je Medić.
Prije dvije godine proizvodnja jednog malog odreska koštala ih je 50 dolara, no kažu kako uspješno dižu isplativost. I uspjeli su napraviti to da meso ne izgleda kao mljeveni pripravak kao kod drugih tvrtki koje se bave in vitro uzgojem. Troše puno manje vode i proizvode manje stakleničkih plinova nego kod klasičnog uzgoja.
Potrošnja mesa se utrostručila
Takva rješenja su važna jer u posljednjih pedeset godina svjetska
populacija narasla je dvostruko, ali potrošnja mesa je buknula
tri puta. Prema procjenama Svjetskog ekonomskog foruma, ljudi na
godinu ubiju više od 50 milijardi pilića, 1,5 milijardi svinja,
500 milijuna ovaca i janjadi i više od 300 milijuna goveda. U
svijetu se upravo sad događaju velike promjene. Prošlog je tjedna
Singapur dopustio prodaju pilećih medaljona od mesa proizvedenog
u laboratoriju. Mesa proizvedenog iz stanica kokošjeg pera, a ta
ista kokoš slobodno šeta dok ljudi jedu meso dobiveno od nje. U
razvijenom svijetu traje utrka - tko će biti među prvim velikim
igračima u posve novoj grani industrije koja bi već idućeg
desetljeća mogla vrijediti više od 140 milijardi dolara.