Mjere? Kakve mjere? Kad ljude zagrije alkohol, a vlasnicima klubova zamiriše novac, mjera se pridržavaju samo oni pošteni naivci. Kad smo kretali na snimanje noćnog života, nismo mislili da će nas potraga odvesti do ilegalnih zabava koje se odvijaju sve do jutra.
Naša tura Zagrebom počela je rano, dok je noć još bila mlada. U 21 ljudi su se tek okupljali i spremali za zabavu. Na prvu se čini da je sve normalno. Tek su poneke maske na licima odavale kako je ovo čudno vrijeme i noćni se život se mora odvijati po novim, posebnim pravilima. Mnogi idu na kućne tulume jer na njima mogu ostati do kad žele, pa im se ni ne da u kafiće ni klubove. A mi smo krenuli baš tamo s inspekcijom Civilne zaštite. Nalazimo se u 22 sata ispred prve policijske postaje.
"Što ste planirali za večeras? Večeras imamo u planu obići tri ugostiteljska objekta raznih kategorija. Jedan kafić, jedan bistro i jedan restoran. U sklopu toga provjerit ćemo kontrolu pridržavanja mjera zaštite od epidemije, a u drugom krugu ćemo obići i kontrolu održavanja radnog vremena. Možete nam molim vas pojasniti kakva su pravila? Tko sad smije raditi do 12, tko smije i duže?Čini mi se da je sve hektično i da se sve mijenja iz dana u dan ili iz noći u noć. Da, mijenja se, ali ne znam do kada. U svakom slučaju ugostiteljski objekti iz kategorije barovi moraju raditi do 24 sata prema trenutno važećoj odluci dok restorani i slični ugostiteljski objekti tipa oni za prehranu mogu raditi za sada do 2 sata", kaže nam inspektor Civilne zaštite Josip Radić.
Ljudi željni provoda
Oni snalažljivi brzo su se dosjetili, pa su svoje noćne klubove brzo preregistrirali u bistroe, čak i slastičarnice kako bi mogli raditi do 2. Inspektori zato nisu sigurni hoće li objekt u koji idu biti kafić kao što je to bio prošlog puta. Inspekcija prvo ulazi u manji kafić u Tkalčićevoj ulici za kojega se pisalo da je prošlog vikenda radio do jutra.
Ili na ulazu u lokal ili neposredno nakon ulaza mora biti sredstvo s dezinfekcijom s jasno naznačenom obvezom dezinfekcije prije ulaska. To je osnovna stvar koja se mora ispoštovati u svim lokalima, bez obzira na kategorizaciju.
Malo prije 23 sata ovdje gotovo da i nema gostiju. Jednom od redovitih gostiju, gazdinom prijatelju, nije se svidio dolazak inspekcije ni to što neki mogu raditi do 2, a drugi ne.
"Ovo je čisto nametanje sile ljudima ovdje. Poštujemo koronu, poštujemo sve, koliko ovdje ima gostiju? Nekoliko. Ovo je maltretiranje gostiju, ovo je sramota."
Unatoč kritikama, inspektor je zadovoljan večeras viđenim.
Na prvoj lokaciji srećom po nas nije bilo posla puno i nije bilo primjedbi. One stvari koje su propisane Stožerom civilne zaštite su ispoštovane. Mi smo napravili zapisnik i jedan primjerak je uručen službenoj osobi i idemo dalje.
Dvojica policajaca tu su zbog sigurnosti, iako inspektor Vlaić dosad nikad nije imao većih neugodnosti. Kreću dalje prema Trgu bana Jelačića. Malo iza 11 sati grad je još živ. Na terasama ljudi još uvijek piju i druže se, ali daleko je to od neke lude atmosfere. Inspekcija ulazi u jedno od popularnijih mjesta u gradu koje poslužuje i hranu pa je tada, jer priču smo snimali u petak - smjelo raditi do 2 sata. Sve je mirno. Čini nam se kako je po novim pravilima sve u redu tek ako je dosadnjikavo.
"U lokalu je jako malo gostiju, a pretežito su to gosti koji sjede, tako da se pridržavaju svi mjera i nema primjedbi. Vani na terasi je 50-tak gostiju, stolovi su postavljeni na razmaku. Osoblje se pridržava protuepidemijskih mjera i idemo dalje", kaže inspektor Civilne zaštite Radić.
Ono što je već na prvu jasno je da su ljudi doista željni provoda. Međutim, osjeća se nelagoda u zraku i nekoliko njih reklo nam je kako se ne žele snimati, ali ne zato što se srame, već da ih kolege s posla ne vide kako izlaze po kafićima i klubovima. Ispred kluba koji se reklamira kao restoran za zabave čeka se u redu. Iznutra dopiru zvuci narodnjaka. Gostima se na ulazu mjeri temperatura. Taj je klub u lipnju bio zatvoren baš zbog korone koju je imalo četvero posjetitelja i osoblje je završilo u samoizolaciji. Inspekcija ulazi malo prije ponoći i za vrijeme njihova obilaska ispred kluba se stvara red. Dok inspekcija radi, pričamo s nekima koji nisu htjeli čekati.
"Ponoć je prošla. Hoćete se sad kao Pepeljuge vratiti doma ili ćete nastaviti dalje? Pa ići ćemo doma. Pokušali smo ući u klubove, ali ne puštaju više. Zatvoreni su. Ko fol se zatvaraju. Misliš li da ćete moći ipak ući negdje jer javna je tajna da se na mnogo mjesta može ući? Pa cure mogu ući. Cure puštaju, ali dečke ne puštaju i puno klubova radi na crno i iza ponoći. Jesi bila negdje tako već vani? Jesam prije dva tjedna. Jedan klub, nisam točno siguran gdje je točno bio, ali tamo iza Cibone negdje. Bio je otvoren do 6 ujutro. Kako je bilo unutra?mKrcato. Puno. Al nisam dobila koronu, hvala bogu", kaže nam Hana Veber.
"Uvidom na brojno stanje utvrđeno je s obzirom na površinu da je unutra dopušteni broj gostiju. Kao razlog više da se toga pridržava je činjenica da se vodi evidencija gostiju na samom ulazu i da se u lokal pušta samo onoliko gostiju koliko izlazi iz lokala. Vidjeli ste da ljudi čekaju, znači ući će unutra samo onoliko njih koliko iziđe van. Koliko mislite da su svjesni situacije u kojoj smo se našli ili mladi ljudi uopće ne doživljavaju to? Unutra zasada maske nisu obvezne, obvezne su samo za osoblje. A kako mladi ljudi to doživljavaju, ja to ne bih komentirao. Pogledajte samo ispred i sve će vam biti jasno", kaže inspektor Radić.
Tulumi na otvorenom
Ponoć je prošla i kafići su zatvoreni. Mladi su ljudi ostali vani, zagrijani iznutra, a nemaju kuda. Benzinske postaje postale su najprometnija mjesta u gradu jer u gužvi se čeka za kupovinu alkohola. U blizini se ljudi grupiraju i nastaju tulumi na otvorenom. No, nigdje nije takav kaos kao ispred mjesta koje bi trebalo biti dom kulture. Neki mediji baratali su brojkama od petstotinjak ljudi okupljenih ispred HNK. Nema šanse. U 1:15 ovdje ih je sigurno više od tisuću, možda i tisuću petsto. Maske nemaju ni u džepu i čudno je vidjeti nekoga tko je ima.
"Ja sam imala koronu, ja znam kako je. Ja sam svima rekla da imaju maske zato što ja stalno imam, ja sam samo oko ljudi koje znam i koji nemaju koronu. Mislim da bi svi trebali imati masku jer je užasno opasno. Kako ti je bilo kad si imala koronu? Nisam mogla disati neka tri dana. Mislila sam da ću umrijeti i molila sam se Bogu svaku sekundu da ne umrem, napravit ću sve da ne umrem", govori na Melisa.
Dok su kafići prazni i ugostitelje se pritišće mjerama, dopustila se ovakva zabava naočigled svih. Koji dan kasnije pokazat će se da je barem deset ljudi ovdje pozitivno i zbog toga će se na ovakvim pijanim masovkama uvesti strože kontrole. A i snimke koje imamo, a koje su snimljene pretprošlog vikenda, pokazuju kako se u mnogo klubova ne poštuje baš ništa od propisanih mjera.
"Oni naprave košmar gdje naraste broj zaraženih i epidemiolozi na osnovu svojih izračuna i algoritama koje imaju kažu mora ići takav i takav lockdown, zatvaranje, mjere ili bilo šta", ističe predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.
Jučer se dogodilo baš to. Stigle su najnovije mjere koje će ubiti i ono malo legalne zabave koja je ostala. Više nitko ne smije raditi duže od ponoći, maske su obavezne i za goste u zatvorenim ugostiteljskim objektima osim dok sjede i jedu ili piju. Uvodi se i nova funkcija koja pada na leđa nekome od osoblja.
"Svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara", jasno će ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut.
"Onaj tko bude poštovao 100% te mjere nemoguće je fizički da dođe u plus. Ja ću im na identičnim cijenama koje sad imam, onaj tko uspije s time raditi, ne u plusu, već u pozitivnoj nuli, ja ću im besplatno pokloniti sve ono što imam jer je fizički jednostavno nemoguće ispoštovati sve te mjere", uzvraća Medak.
1:30 je prošlo. Vrijeme je da krenemo dalje. Samo kuda jer uskoro legalno ne smijemo više nigdje? Osim ispred HNK ulice su prazne. Zato pitam taksiste, oni sigurno znaju.
"Znate li gdje se može još popiti piće? Šta bi, bar ili klub neki? Ima ih nekoliko..."
U 2 i 20 prolazimo ispred kluba u kojemu je ranije bila i inspekcija. Sve je prepuno ljudi, ali su ispred i ne vidimo da bilo tko ulazi. Uostalom, nismo se uputili tamo, već prema mjestu za koje smo dobili informaciju da bi moglo raditi. Stigli smo u Novi Zagreb. Prije ulaska u klub trebali smo proći zaštitarsku kontrolu.
"Jel se može cuga popit još? Može se. Jeste naoružani? Ne. Pa kako ćete tu bez oružja? Hajde dobro. Može."
Piće smo dobili u 2 sata, 45 minuta i 58 sekundi
Ulazimo i penjemo se prema tavanu. Klub je pun, narodnjaci trešte, maske ne nosi baš nitko osim konobara. Zapisivanje gostiju ne postoji i ako je netko ovdje zaražen, nema šanse da se ustanove kontakti. Naručili smo i brzo popili piće. Za neke stolove tek stižu pune boce i zaključujemo kako će zabava potrajati i dulje od 3 ujutro kad smo mi izišli van.
Na računu sve lijepo piše. Piće smo dobili u 2 sata, 45 minuta i 58 sekundi. Račun naravno, nije fiskaliziran. A kako i bi kad klub u to vrijeme nije niti smio raditi.
Nema ni istaknute cijene, iako je za piće uredno tražen novac. Većina ugostitelja koji se teška srca i uz financijsku štetu pridržavaju mjera osjećaju se izigrano jer dok su oni savjesni, drugi ilegalno zarađuju.
"Tako da s te strane ja apsolutno osuđujem sve koji rade na takav način i njih treba inspektorat zatvorit, kaznit policija, civilna zaštita i ne znam tko i nema se tu opravdanja ni najmanjeg", jasno će predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.
Dosta nam je izlaska, vidjeli smo dovoljno. Oko 3:20 prolazimo opet kroz centar koji je pust i tih. Jer doma su svi oni savjesni naivci koji se drže pravila.