Stipe ima restorane u Opatiji i na otoku Ugljanu. Najteže mu je, kaže, naći vrhunskog kuhara.
"Svake godine je sve teže, teže i teže, znači kuhara je trenutno nemoguće naći, pravog kuhara koji je educiran kuhar, koji zna kuhati koji ima veliko iskustvo iza sebe. Što to znači veliko iskustvo, vi možete imati i čovjeka od 25 godina koji ima iskustvo od 7 godina", kazao je Stipe Dunatov, vlasnik restorana.
Pa problem mora riješiti sam. Devetero ljudi koji će mu sezonu raditi na Ugljanu educira u Opatiji. Među njima je i 19-godišnja Izabela.
"Puno sam toga i naučila i naravno idem sa puno većim znanjem se vraćam u Zadar", rekla je Izabela Mutić, sezonska radnica iz Zadra.
Ipak za veliku plaću i pečenje zanata trebat će godine. Zna to Matija, koji tvrdi kako je za uspjeh ipak najvažnija strast prema kuhanju.
"Novac nije bitan, a na kraju više ljudi vole kad ih se plati, al za to treba truda, vremena, rad i puno provedenih sati u kuhinji", tvrdi Matija Krofel, kuhar u opatijskom restoranu.
Kuhar koji sezonu radi na Kvarneru, neće zaraditi kao onaj na otocima na jugu. Na sjevernom Jadranu plaće od 15 tisuća kuna su san.
"Imamo izuzetnu posjećenost inspekcijskog nadzora i da se to jednostavno ne može ni dogoditi. Ali evo, ako netko radi cijeli dan, ja vjerujem da se toliko može zaraditi", rekla je Gordana Derossi, vlasnica restorana u Crikvenici.
Na Kvarneru su plaće od 5 i pol do 8 i pol tisuća kuna. Crikvenička hotelska kuća zapošljava 300 sezonaca, od čega 15 kuhara.
"Ukoliko budemo zadovoljni onda uvijek gledamo da ti radnici postanu u nekom narednom periodu i stalni zaposlenici Jadrana upravo zato što je teško naći kvalitetnog kuhara", kaže Alin Harambašić, direktorica hotelskih operacija.
Zapošljavanje stranih kuhara brani zakon. Država prima samo 31.
"Ali jedino kuhar nacionalne kuhinje, primjer može biti kuhar kineske kuhinje, talijanske, ali neki vrhunski kuhar koji je primjerice dobio 3 Michelinove zvjezdice ima, a nije kuhar nacionalne kuhinje ne može se zaposliti", Igor Štanger, predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko- goranske županije.
Poslodavci kažu, vrhunskih kuhara je malo i vrijedi ih dobro platiti. Ali, dodaju, vrhunski kuhar ne može imati veću plaću od vrhunskog kirurga.