ČAZMA - U Vrtlinskoj pored Čazme, supružnici Franjo (79) i Terezija P. (72) u utorak su ujutro sa svojim 31-godišnjim unukom Daliborom i 50-godišnjom snahom Nadicom ušli u vinski podrum u sklopu njihove obiteljske kuće.
U podrumu drže dvije drvene bačve i jednu plastičnu kacu s grožđem i moštom u procesu alkoholnog vrenja. Uslijed vrenja, u podrumu se stvorila koncentracija ugljičnog dioksida zbog čega su sve tri osobe jedna za drugom izgubile svijest.
Pronašla ih je susjeda koja je pozvala ostale mještane kako bi onesviještenu obitelj izvukli na svjež zrak. Uto su stigla i ambulantna kola koja su unesrećene prevezla do bjelovarske Opće bolnice.
Terezija je ondje zbog trovanja ugljičnim dioksidom nakon nekoliko sati preminula, dok su Franjo i Dalibor u stabilnom stanju.
Oprezno u vinskim podrumima!
Iz bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave građane upozoravaju na opasnost visokih koncentracija ugljičnog dioksida koja vreba za vrijeme vrenja mošta u vinskim podrumima.
"Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti."
"Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti i smrti."
"Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće - ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti", zaključuju u policiji.