Kako na pametan način uštedjeti novac u svom domu?

shimmer fallback

Ušteda, ušteda, ušteda... Gdje god da se okrenemo, svi se žele riješiti nepotrebnih troškova. Jedan od najvažnijih načina štednje svakako bi trebalo biti pametno organizirano kućanstvo.

28.3.2013.
9:16
Play logo

Zamjena starih kućanskih aparata novim, pametnijim tehnologijama i sustavima, može biti itekako dobar potez kad je u pitanju dugoročna ušteda.

Iako je svako kućanstvo jedinstveno i nema jednake potrebe i navike, činjenica je da je vrijeme koje zahtijeva pametan i smanjen utrošak energenata pred svima nama. Primjerice, jedan mali dom koji ne troši puno električne energije neće imati koristi od ugradnje solarnih ćelija kao neka veća kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalne nove tehnologije bit će prilagođene svakom domu posebno, a uz razumno korištenje energenata, donijet će vam i znatne uštede. Upravo zbog toga potrošači sve češće koriste pametne spravice koje čuvaju energiju i štede potrošnju na svakom koraku.

Koje su to pametne tehnologije dostupne na tržištu, a koje mogu znatno utjecati na debljinu vašeg novčanika?

1. Obnovljivi izvori energije

Solarna energija Solarne ćelije smještene na krovu pretvaraju sunčevu energiju u električnu, koju zatim koristi kućanstvo za svoje potrebe. Jedan od osnovnih uvjeta ove pametne tehnologije je zemljopisni položaj. Ako živite na području koje nema dovoljno sunca, ova vam se tehnologija neće tako skoro isplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, bitna je i strana svijeta na koju krov 'gleda', preferira se južna, baš kao i njegova veličina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energija vjetra Kupnja i instalacija vjetroturbina na krovove kuća najnoviji je hit pametne tehnologije. Iskorištavanje energije vjetra do sada je bilo ograničeno na velike vjetroelektrane koje su zbog svojih dimenzija, buke i estetskih nedostatka morale biti prilično udaljene od naseljenih područja, no u posljednje vrijeme situacija se znatno promijenila.

Iako je njihova visina faktor koji bi vam mogao stvarati probleme (od 6 do 9 metara), dobra je vijest da nisu bučne, pa barem nećete zbog toga imati problema sa susjedima. Kao glavna prednost instalacije vjetroturbina u odnosu na fotonaponske (solarne) panele navodi se gotovo tri puta manja površina za jednaku instaliranu snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Pametni termostati

Uložiti novac u termostat koji sam regulira toplinu doma itekako je vrijedna investicija. Ovaj mali uređaj spriječit će rasipanje toplinske energije i smanjiti izdatke za režije.

Mogućnost da se upali u određeno doba i zagrije stan na željenu temperaturu svakako je hvale vrijedna investicija, koja pruža i određeni komfor kad stegne zima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Senzori za svjetla

Možda vam se na prvu čini nepotrebno, no imate li djecu definitivno vam se isplati. Tko će ih svaki put opominjati da ugase svjetlo kad izađu iz neke prostorije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, ovi senzori nude mogućnost spajanja na pametne telefone, tako da u slučaju da ste zaboravili negdje ugasiti svjetlo, to možete učiniti putem telefona.

4. Pametni kućanski aparati kojima možete upravljati i putem mobitela

Ovo će definitivno uzeti sve više maha u kućanstvima. Takvi uređaji mogu koristiti podatke o vašoj osobnoj potrošnji te na osnovi njih podešavati svoj rad. Osim toga, ti će aparati moći 'komunicirati' i s energentskim kompanijama, koje će na osnovi individualne potrošnje prilagođavati i mjesečne račune.

I to nije jedina prednost! Takvim ćete kućanskim aparatima moći upravljati i putem smartphonea. Dobra je vijest da ih već ima na tržištu, a cijena im nije tako visoka kao što mislite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Uređaj za uštedu vode

Play logo

Iako se ponekad volimo opustiti provodeći minute i minute ispod tuša, činjenica je da to nije dobro ni za okoliš, a ni za vaše račune. No, kako se oduprijeti tom izazovu?

Srećom, na tržištu postoji jedan jednostavan mali uređaj Water Pebble, koji možete staviti na nogu kad se tuširate. On će vam pomoću zelenog, žutog i crvenog svjetla signalizirati kad je vrijeme da izađete i prestanete nepotrebno rasipati vodu. Zanimljivo, zar ne?

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo