Play ponuda

Obersnel otvorio Europsko prvenstvo u šahu

shimmer fallback

U prekrasnoj novoj sportskoj dvorani na Zametu svečano je otvoreno 11. pojedinačno europsko prvenstvo u konkurenciji šahista i šahistkinja.

6.3.2010.
21:44
Play ponuda

Brojne goste i sudionike pozdravili su predsjednik Izvršnog odbora prvenstva Damir Vrhovnik, predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza Stjepan Šturlan i predsjednik Europskog šahovskog saveza Boris Kutin, a simboličnim povlačenjem prvoga poteza prvenstvo je otvorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Svečanost otvaranja svojim su efektnim nastupima uveličali i ženska klapa Luka i plesna skupina Flash dance unit.

Jedinstvena ocjena svih govornika bila je da će slijedeća dva tjedna Rijeka biti centar europskog šaha, koju će diljem svijeta pratiti veliki broj ljubitelja drevne igre. Na internetskoj stranici prvenstva do sada je već zabilježeno preko sto tisuća posjeta, a očekuje se da će ih do kraja prvenstva biti više od milijun i pol. To ne čudi jer je prvenstvo srušilo nekoliko velikih rekorda.

U muškoj konkurenciji sudjelovat će 420 igrača iz 40 zemalja, a u ženskoj konkurenciji 163 igračice. Za bodove i prestiž borit će se 190 velemajstora i 53 velemajstorice, a među njima će biti čak 6 europskih prvaka i 5 europskih prvakinja.

Nakon Olimpijade u Dubrovniku 1950. i ženske Olimpijade u Splitu 1963. ovo je treći veliki šahovski događaj u jednom gradu na Jadranu, na koji Rijeka i Hrvatska s razlogom mogu biti ponosni.

Dvorana za igru je izvanredna, prostrana, prozračna, svijetla, bešumna, što će zasigurno pružiti idealne uvjete sudionicima za maksimalna ostvarenja. Sudionici prvenstva još uvijek pristižu, a njihov konačan broj bit će poznat tek ujutro, kad će se i odrediti parovi prvoga kola.

Ukupno će se odigrati 11 kola po švicarskome sustavu natjecanja, a u slučaju diobe kritičnih mjesta posljednjeg dana, 18. ožujka, razigravat će se za medalje i plasman na Svjetski kup.

Play ponuda
Play ponuda