U svega pet dana sagradio prvu drvenu kuću

Poznati ugostitelj Željko Orešković Macola predstavio je svoju prvu drvenu kuću koju je izgradio uz pomoć robota vrijednog pet milijuna eura. No, na tome ne staje.

22.9.2012.
15:46
VOYO logo

Sedmodnevnu feštu u povodu gradnje prve drvene kuće najavio je Željko Orešković zvani Macola, koji se nakon 17 godina bavljenja ugostiteljstvom upustio i u milijunski posao proizvodnje drvenih kuća. U samo pet dana Macolini radnici sagradili su drvenu kuću od 190 četvornih metara, prvu u nizu mnogih koje će sagraditi za Hrvatsku i inozemstvo.

Kupio stroj od 5 mil. eura

Macola je nedavno kupio stroj vrijedan pet milijuna eura pomoću kojeg sada gradi kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj stroj, koji sam kupio u Italiji, fantastičan je. Sve što si zacrtate, zadate mu i on to napravi. Stroj sam bira alat kojim radi, od pile nadalje. Kuća je gotova u danu, a kad je montirate, možete se useliti. Ovaj stroj jedini je takav na Balkanu", ponosan je Ž. Orešković.

Zaposlio 35 ljudi, narudžbi sve više

Prvu kuću sagradio je tik do svog poznatog restorana na Plitvičkoj cesti, a odredio je da do petka u 17 sati kuća mora biti gotova, s vratima, prozorima i zastorima, potpuno namještena. Za to je angažirao i posebne radnike koji od drveta rade i unutarnje uređenje, piše Večernji list. U novi posao Macola je uložio oko osam milijuna eura. Zaposlio je 35 ljudi. Već je dogovorio i gradnju najveće drvene kuće, od 200 metara četvornih, koja će biti restoran u Grabovcu na rubu NP Plitvička jezera. Naručio ju je jedan privatnik. No, on nije jedini. Narudžbe stižu sa svih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zovu me iz cijele Hrvatske, jedan bi bungalove na moru, drugi vikendicu... Ljudima je to zanimljivo, a sada im je i pristupačno", kaže Ž. Orešković, koji ima i ugovor s Hrvatskim šumama pa će kuće graditi isključivo iz ličkoga drveta – smreke, bora i jele. Želja mu je sagraditi i veliki drveni hotel u krugu nacionalnog parka i napraviti od toga svjetsku priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo