Play ponuda

DOBAR POSAO? / Rusi Hrvatskoj nude izgradnju EU centra za remont helikoptera

Image
Foto: PIXSELL/Arhiva, Zeljko Mrsic

Rusija Hrvatskoj nudi ulaganje teško 20 milijuna eura. Riječ je o izgradnji europskog središta za servise svih razina, nadogradnju i opskrbu pričuvnim dijelovima za ruske helikoptere Mi.

21.2.2016.
15:05
PIXSELL/Arhiva, Zeljko Mrsic
Play ponuda

Rusi u Hrvatskoj planiraju otvoriti zrakoplovno - tehnički centar za remont i nadogradnju helikoptera Mi-171. Potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju generalni direktor tvrtke "Ruski helikopteri" Aleksandar Mihaljev.

"Veliki interes i želja ruske strane jest osposobiti jedan zrakoplovno-tehnički centar za remont i nadogradnju helikoptera Mi-171 u zemlji EU-a. Voljni smo izgraditi europsko središte za servise svih razina, nadogradnju i opskrbu pričuvnim dijelovima za ruske helikoptere Mi. Zašto to ne bi bila Hrvatska? Imate odlične pilote, već koristite naše helikoptere, a imate i infrastrukturu. Naravno, ako postoji želja za našom investicijom", kaže Mihejev.

"Ako suradnju s nama žele mnoge europske zemlje, zašto to ne želi i Hrvatska?"

Riječ je o ulaganju od 20 milijuna eura koje bi rado u svojim zemljama vidjele i Češka i Slovačka i Litva. Svi oni računaju na tisuće helikoptera Mi-8 i Mi-171 koje koriste zemlje diljem svijeta, ali naš ZTC kod Velike Gorice. Kako bi to postigli u Gorici moraju dopuniti i usvojiti sposobnost njihova remonta i nadogradnje. No, suradnja s rusima već je nekoliko puta odbačena, iz zasad nepoznatih razloga.

"Ako suradnju s nama žele mnoge europske zemlje, zašto to ne želi i Hrvatska?", pita se Mihejev. Ruska ponuda obuhvaća investiciju podizanja "Milova" regionalnog centra za rezervne dijelove, te bi se svi helikopteri Mi-8 europskih korisnika opskrbljivali dijelovima iz skladišta u Hrvatskoj.

Stoga bi ovo trebala biti jedna od inozemnih gospodarskih zadaća premijera Oreškovića. Mogao bi je ostvariti i kroz diplomatske odnose s novim ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj s kojim, piše Slobodna Dalmacija, Rusija očito želi šire otvoriti vrata gospodarskoj suradnji s Hrvatskom.

Američki informatički div u Hrvatskoj će zaposliti 800 ljudi?

Image

Američki informatički div u Hrvatskoj će zaposliti 800 ljudi?

Image

Američki informatički div u Hrvatskoj će zaposliti 800 ljudi?

Play ponuda
Play ponuda