Traže 2.600 radnika, odmah zapošljavaju 1.000

Dok je na burzi vojska nezaposlenih, u splitskom škveru muku muče s pronalaskom radne snage. Za dva velika projekta trebat će u narednih pola godine oko 1.

30.1.2015.
10:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U srijedu i četvrtak u Brodosplitu održani su dani Otvorenih vrata na kojima su se svi zainteresirani mogli raspitati i prijaviti za poslove koji se nude u splitskom škveru.

Josip Jurišić, voditelj službe za odnose s javnošću, za Danas.hr potvrdio je da im se u ta dva dana za posao javilo više od 300-tinjak ljudi sa šireg splitskog područja, no to neće biti dovoljno. U sljedeće dvije-tri godine trebat će im gotovo 2.600 ljudi, a već za pola godine oko 1.000 koji će biti angažirani na dva velika projekta - izgradnji čeličnih vrata za zaštitu Venecije od plime, poslu vrijednom 50 milijuna eura, te na na izgradnji pet ophodnih brodova za potrebe Obalne straže, poslu vrijednom 385 milijuna kuna.

Traže se brodomonteri, zavarivači, cjevari...

Konkretno Brodosplit će trebati 145 rezača, 64 ravnača, 164 brusača, 385 brodomontera, 613 zavarivača, 228 bravara-brodocjevara, 115 brodotesara-skelara, 61 strojomontera, 237 cjevara, 181 električara, 10 kovača, 97 stolara, 134 bojadisera-antikorozista i 164 izolatera.

Kako su u startu bili svjesni da je riječ o zanimanjima koja im kronično nedostaju, već godinu i pol dana preko natječaja traže zaposlenike, iz Brodosplita su Vladi i Ministarstvu rada uputili i zahtjev za odobrenje uvoza 2.598 radnika. Dobili su odbijenicu uz obrazloženje da u Hrvatskoj na burzi rada ima oko 3.200 nezaposlenih osoba raznih metalskih zanimanja.

Pitanje je gdje su ti ljudi, kada se ne javljaju na natječaje, koji su, kaže Jurišić, oglašeni na 40 ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U Brodosplitu se radi na osnivaju DIV-Centara za obrazovanje odraslih, gdje će se obučavati radna snaga. U Centru će provoditi obuka za pojedina radna mjesta, a novozaposleni će se upoznavati s procedurama, radnim aktima i zaštitom na radu.

Kada profunkcionira ova ustanova, u splitskom škveru vjeruju da će problemi oko pronalaska radne snage biti puno manji. Brodosplitov natječaj otvoren je od 19. do 31. siječnja, a do danas se, bilo osobnim dolaskom u škver ili mailom na adresu posao.split@divgroup.eu, javilo 976 osoba zainteresiranih za rad. Njih u sljedećih mjesec dana čeka selekcijski postupak i testiranje. A sve one koji "prođu" očekuje zaposlenje u splitskom škveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prosječna neto plaća za radnike metalske struke je oko 6.200 kuna.

Tijekom 2014. u Brodosplitu je zaposleno 600 novih ljudi, od kojih je većina, njih 358, metalske struke.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali