Što sve vreba iz tanjura u finom restoranu?

22.3.2011.
16:55
VOYO logo

U svojoj nedavno izišloj knjizi U vražjoj kuhinji Zipprick, kritičar i dugogodišnji novinar tjednika Stern, posebice se okomljuje na predstavnike tzv. molekularne kuhinje, koja je, kao malo koji trend u povijesti kulinarstva, preplavila svjetske restorane.

Pritom, kako predbacuje Zipprick, i poznati kuhari, poput rodonačelnika molekularne kuhinje i po mišljenju mnogih, najboljeg kuhara na svijetu, Ferrana Adriè, u borbi za tržište, posežu za sumnjivim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzmimo na primjer proizvod Power Pulver Ferrana Adriè koji je vrlo popularan među kuharima koji se bave molekularnom kuhinjom. Ovaj proizvod sadrži tvari koje mogu biti štetne po zdravlje", rekao je Zipprick u razgovoru za Die Welt kako prenosi Deutsche Welle.

"Sastojci jela Ferrana Adriè zvuče kao katalog prehrambene industrije", smatra Zipprick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zipprick upozorava da su klasične kuhinje sve više zagađene industrijskim sastojcima i pojačivačima okusa, a posebice njemačka gastronomija.

"Najgore je od svega što se o ovakvim pojavama uopće više ne piše. Zato ni ne čudi kada jedan stručni časopis piše hvalospjeve pojačivaču okusa glutamatu, koji zvuči kao da ga je naručio najveći svjetski proizvođač ovog dodatka", kaže Zipprick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više isplati kuhati kod kuće

Dobar poznavatelj njemačke i europske gastronomske scene kaže da su i u svojim restoranima kuhari počeli primjenjivati sastojke koji su donedavno još bili nezamislivi u vrhunskoj kuhinji poput emulgatora, umjetnih okusa ili industrijski prerađenih masnoća.

"Dok su dobri kuhari nekada prije svega bili dobri obrtnici, danas su kuhari prije svega medijski profesionalci. Kuharsko umijeće pada u drugi plan", zaključuje Zipprick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pesimistični pogled na vrhunsku gastronomiju, Zipprick završava konstatacijom da se više isplati kuhati kod kuće nego davati basnoslovne iznose u razvikanim restoranima.

Vezani članci:

arti-201007160487006 arti-201003220313006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo