NERVOZA MEĐU ULAGAČIMA / Središnje banke ovoga bi tjedna mogle povećati kamatne stope na najviše razine od financijske krize

Image
Izvor: Shutterstock

Očekuje se da će BoE i ECB povećati stope za pola postotnog boda na njihove najviše razine od jeseni 2008.

31.1.2023.
21:50
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vodeće središnje banke trebale bi ovog tjedna povećati kamatne stope na najviše razine od financijske krize, piše Financial Times. To je među nekim ulagačima izazvalo zabrinutost da ovomjesečni rast tržišta obveznica podcjenjuje dokaze o postojanoj inflaciji.

Cijene obveznica brzo su se oporavile od početka godine u odnosu na prošlogodišnju povijesnu rasprodaju, budući da se tržišta klade da će porast kamatnih stopa usporiti i, u slučaju američke središnje banke (FED), čak ići unatrag. Ali neki investitori sumnjaju.

"Mislim da se samo radi o tome da se tržište budi prema onom što makro okruženje doista jest, za razliku od onoga što se nada da jest", kazala je Monica Erickson, voditeljica kredita investicijskog razreda u DoubleLine Capitalu. “Fedu će ponovno biti super teško…smanjiti inflaciju na tih magičnih 2 posto, a da nas ne uvede u recesiju.”

Image
'ONI U VLADI LIJEPO PRIČAJU...' /

Ekonomski analitičar o rastu cijena: 'Inflacija je najteža bolest gospodarstva, a kontroliranje cijena je prazna priča'

Image
'ONI U VLADI LIJEPO PRIČAJU...' /

Ekonomski analitičar o rastu cijena: 'Inflacija je najteža bolest gospodarstva, a kontroliranje cijena je prazna priča'

Temeljna inflacija ostaje snažna

FED, Europska središnja banka (ECB) i Banka Engleske (BoE) ovoga tjedna održavaju sastanke, a ulagači očekuju da će FED usporiti tempo monetarnog zaoštravanja na 0,25 postotnih bodova, podižući stope na najvišu razinu od rujna 2007., odnosno početka globalne financijske krize. Očekuje se da će BoE i ECB povećati stope za pola postotnog boda na njihove najviše razine od jeseni 2008.

Sve je više pokazatelja da se temeljni cjenovni pritisci pokazuju postojanima u svjetlu brzih i globalno koordiniranih porasta stopa, a jaz između očekivanja ulagača i ekonomskih podataka se produbljuje.

Tržišna mjerenja inflacije sugeriraju da trgovci sada očekuju da će inflacija na kraju pasti blizu ciljeva FED-a i ECB-a od 2 posto. No rast cijena i dalje iznosi 6,5 posto u SAD-u, odnosno 9,2 posto u eurozoni. Temeljna inflacija - koja izostavlja nestabilne troškove hrane i energije i koju pomno prate čelnici središnjih banaka - ostaje snažna.

Samoispunjavajuće proročanstvo

Potrošači i poduzeća u najnaprednijim gospodarstvima očekuju da će inflacija ostati viša od ciljeva središnje banke u srednjoročnom razdoblju unatoč nedavnim padovima, pokazuju ankete. Kreatori politike pomno prate takve pokazatelje, kao i tržišne mjere očekivanja, jer oni mogu hraniti zahtjeve za plaćama, potičući daljnju inflaciju.

"Inflacijska očekivanja mogu biti samoispunjavajuće proročanstvo, budući da viša očekivanja pokreću inflatorne uvjete koji su predviđeni", rekao je Nathan Sheets, glavni ekonomist američke banke Citigroup. Briga središnjih banaka bila je "osigurati da očekivanja inflacije odavde ne rastu".

Jennifer McKeown, glavna globalna ekonomistica u Capital Economicsu, rekla je da su "prema gotovo svim mjerama inflacijska očekivanja još uvijek mnogo viša od svojih razina prije pandemije i iznad razina koje bi bile u skladu s ciljevima inflacije glavnih banaka od 2 posto".

Ako središnje banke zadrže visoke stope dulje vrijeme ili ih podignu više nego što ulagači očekuju, rast tržišta obveznica mogao bi se poništiti.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču