SVIJET NA KOLJENIMA / Šefica MMF-a ima crnu prognozu: 'Slijedi nam teška godina, teža od one koju smo ostavili iza sebe. Evo zašto'

Image
Izvor: Igor Soban/Pixsell

Očekujemo da će jedna trećina svjetskog gospodarstva biti u recesiji jer tri najveća gospodarstva usporavaju istodobno, upozorava

2.1.2023.
17:09
Igor Soban/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva upozorila je da se globalno gospodarstvo suočava s "teškom godinom, težom od one koju smo ostavili iza sebe", piše Bloomberg.

"Očekujemo da će jedna trećina svjetskog gospodarstva biti u recesiji", rekla je Georgieva za CBS-ovu emisiju 'Face the Nation' u intervjuu emitiranom u siječnju. 1. "Zašto? Jer tri velike ekonomije - SAD, EU, Kina - sve usporavaju istovremeno." MMF je već u listopadu upozorio da će se više od trećine globalnog gospodarstva smanjiti te da postoji 25% šanse da globalni BDP poraste za manje od 2% u 2023., što definira kao globalnu recesiju.

Ispitujući tri najveća gospodarstva na CBS-u, Georgieva je dala dosta različite prognoze njihove sposobnosti da izdrže krizu.

Dok bi "SAD mogle izbjeći recesiju", Europska unija je "vrlo ozbiljno pogođena ratom u Ukrajini — pola EU-a bit će u recesiji sljedeće godine", rekla je. U isto vrijeme Kinu čeka "teška godina".

'Negativni trendovi'

Podaci objavljeni u subotu pokazali su da je Kina naglim preokretom svoje politike Covid Zero gurnula gospodarsku aktivnost u prosincu na najsporiji tempo od veljače 2020., jer je virus harao velikim gradovima i natjerao ljude da ostanu kod kuće, a tvrtke da se zatvore.

Usporavanje u najvećim gospodarstvima "pretvara se u negativne trendove na globalnoj razini — kada pogledamo tržišta u razvoju u gospodarstvima u razvoju, tamo je slika još gora", rekla je Georgieva.

Brojevi indeksa menadžera nabave za proizvodnju objavljeni u ponedjeljak pokazali su negativna očitanja diljem Europe, Turske i Južne Koreje. Podaci objavljeni u utorak trebali bi otkriti slične strašne brojke za Maleziju, Tajvan, Vijetnam, UK, Kanadu i SAD.

Ipak, izgledi za najveće svjetsko gospodarstvo mogu ponuditi predah. "Ako se ta otpornost tržišta rada u SAD-u održi, SAD bi pomogao svijetu da prebrodi vrlo tešku godinu", rekla je Georgieva.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču