Play ponuda

OTKRIVENI PLANOVI / Šef Uprave Sberbanka potvrdio: 'Naš cilj je prodati Fortenovu u iduće dvije godine'

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell

Sberbank je s angažiranih 1,1 milijardi eura bio najveći vjerovnik Agrokora, a danas drži 44 posto Fortenova grupe, nastale u travnju 2019. godine primjenom nagodbe Agrokorovih vjerovnika

5.6.2021.
9:51
Borna Filić/Pixsell
Play ponuda

Naš je cilj podići vrijednost kompanije i izaći iz nje bez gubitaka u iduće dvije godine, najavio je jučer predsjednik Uprave Sberbanka Herman Gref, govoreći o planovima s Fortenova grupom, kako pišu moskovske novine Vedomosti, piše u subotu Jutarnji list.

Gref je o tome govorio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a njegovu najavu o prodaji Sberbankova udjela u Fortenovi u roku od dvije godine objavio je i Bloomberg, pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA.

Dobit Fortenove lani bila je 1,3 milijardi kuna

Sberbank je s angažiranih 1,1 milijardi eura bio najveći vjerovnik Agrokora, a danas drži 44 posto Fortenova grupe, nastale u travnju 2019. godine primjenom nagodbe Agrokorovih vjerovnika.

Nedavno je grupa operativno integrirala slovenski lanac Mercator, refinancirala 385 milijuna eura njegova duga u suradnji s američkim fondom HPS Partners i ruskim VTB-om te prodala Ledo i Frikom za 615 milijuna eura kompaniji Nomad Foods.

Ukupni konsolidirani prihod u prošloj je godini iznosio 21 milijardu kuna, a dobit prije kamata, poreza i amortizacije bila je 1,3 milijarde kuna. Grupa sada zapošljava 50.000 radnika i vjerojatno je najveći poslodavac u regiji.

Poletajev: To govorimo od početka

Predsjednik Upravnog odbora Fortenova grupe Maksim Poletajev jučer je, zamoljen za komentar, rekao da se radi o nastavku onoga što Sberbank govori otkako je Agrokor restrukturiran i osnovana Fortenova grupa te da Sberbank kao financijski investitor planira prodati udjel kada poraste vrijednost kompanije.

Play ponuda
Play ponuda