Play ponuda

ČUDAN POSAO / Otkrivena još jedna hrvatska tvrtka s milijunskim prihodima, ali bez zaposlenih, imovine, ureda: Ima i jedan znakovit detalj

Image
Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Tvrtka koju je osnovao talijanski državljanin prema ostvarenim prihodima spadala bi i među najuspješnije izvoznike, iako nitko ne zna čime se bavi

28.10.2021.
22:51
Dubravka Petric/Pixsell
Play ponuda

Nakon što je prošle godine na listi najvećih poreznih dužnika osvanula riječka tvrtka Giomax, koja je nabila porezni dug  od više milijuna, a profit od nevjerojatnih 30 milijuna, čini se da još jednoj riječkoj tvrtki koja nema imovine, ureda ni zasposlenih, sjajno ide.  

Registrirana za cestovni prijevoz

Tvrtka VS Commerce koja je kao jdoo  osnovana je ujesen 2018. s 10 kuna temeljnog kapitala, lani je uprihodovala 73,7 milijuna kuna, gotovo sve iz izvoza, i svrstala se među najuspješnije Hrvatske izvoznike, iako uopće nije poznato čime se bavi.

Kako je ispitao Novi List, Kao osnivač i direktor vodi se Talijan Salvatore Velotti, koji je napuljsku adresu promijenio za riječku, na službeno zavedenom sjedištu tvrtke, u Užarskoj 28, nema oznake ni ureda VS Commercea. Za osnovnu djelatnost VS Commercea vodi se cestovni prijevoz robe, ali bilanca tvrtke iskazuje da nema nikakve dugotrajne imovine i, još indikativnije, nijednog zaposlenog.

Ponekad i bez žiro-računa

Iako, prema obveznom izvješću knjigovodstvenog servisa se navodi kako je „iznos novca u banci koji čine salda na kunskim i/ili deviznim računima te novac u blagajni iznosio 343.525 kuna“,  podaci s Poslovna.hr upućuju kako od sredine studenog prošle godine VS Commerce nema aktivnih žiro računa.

Oko tvrtke je puno pitanja, ali malo odgovora, baš kao i kod tvrtke Giomax. Kod te riječke tvrtke bivši ministar finacija bio je jasan. "S obzirom na povezanost vlasnika s talijanskim tvrtkama može biti pretpostavka da je to služilo za pranje novca“, rekao je prošle godine za RTL.

Image
MISTERIOZNA RIJEČKA TVRTKA: /

Ima gigantsku dobit, ogroman dug, a nitko ne zna čime se bave. Za bivšeg ministra objašnjenje je samo jedno

Image
MISTERIOZNA RIJEČKA TVRTKA: /

Ima gigantsku dobit, ogroman dug, a nitko ne zna čime se bave. Za bivšeg ministra objašnjenje je samo jedno

Novi List ističe još jedan znakovit detalj – najveće porezne dužnik u PGŽ čine mahom tvrke čiji su osnivači talijanski državljani,

Nabiju dug, pa ugase tvrtku

Samo njih šest, skupilo je i ostavilo čak 210 milijuna kuna poreznog duga. Slučaj Giomaxa čini se još kao mala beba naspram tih velikih fantomskih d.o.o.-ova, od kojih su gotovo svi u međuvremenu brisani iz registra trgovačkih društava dok Giomax još uvijek egzistira, i to pod statusom „bez postupka“.

Za razliku od ovih tvrtki talijanskih osnivača koje su nabile porezni dug, VS Commerce za sada nije na crnoj listi Porezne uprave.

Play ponuda
Play ponuda