Play ponuda

PRAŽNJENJE LISNICA: / Kako izbjeći zamke pri blagdanskom šopingu?

Image
Foto: PIXSELL, Davor Višnjić

Ne budete li mahnito i bez razmišljanja kretali u kupovinu za božićne i novogodišnje blagdane i sjetili se zakonskih odredbi koji vas štite, siječanj biste se mogli dočekati bez većih problema

10.12.2015.
9:14
PIXSELL, Davor Višnjić
Play ponuda

Približavanjem božićnih blagdana sve se više zahuktava velika kupovina i brojni među nama pohrle isprazniti svoje lisnice - što na hranu, što na poklone. Pritom im na pamet ne padnu "zamke" koje iz lisnica kupcu mogu izmamiti i posljednju kunu, a da to ne primijeti. "Zamke" nam ponekad naprave trgovci, ali ponekad i sami srljamo u kupovinu nimalo ne razmišljajući.

Upravo na to upozorava Ilija Rkman uz Društva za zaštitu potrošača nudeći nekoliko korisnih savjeta za kupovinu, piše Dnevnik.hr. Prije svega, kaže, preporučljivo je napraviti detaljan plan kupovine usklađen s financijskim mogućnostima, utvrditi gdje su cijene određenog proizvoda najpovoljnije, pogledati deklaraciju kako biste bili sigurni da nam baš taj proizvod odgovara, za detalje se obratiti trgovcu, provjeriti rok valjanosti, upozoriti trgovca ako primjerice meso ili neki drugi proizvod dira rukama bez rukavica, te se sjetiti svega vezanog uz račun što osigurava Zakon o zaštiti potrošača, te sačuvati račun i jamstvo za proizvod.

Pravo na prigovor

A što nam to osigurava Zakon o zaštiti potrošača?

1. Trgovac je dužan potrošaču omogućiti provjeru ispravnosti zaračunatog iznosa u odnosu na kupljene proizvode, odnosno pružene usluge. 2. Ispostavljanje računa nije dopušteno naplaćivati. 3. Na ispostavljanje i sadržaj računa na odgovarajući se način primjenjuju odredbe posebnih propisa kojima se uređuje obveza ispostavljanja računa.

Image
ZGRTANJE NOVCA NA LUKSUZU: /

Je li ulaganje u satove uopće isplativo?

Image
ZGRTANJE NOVCA NA LUKSUZU: /

Je li ulaganje u satove uopće isplativo?

Prema Zakonu, trgovac je kupcu dužan osigurati mogućnost pisanog prigovora i potvrditi njegov primitak. Pritom kupac prigovor može uložiti osobno, putem klasične ili elektronske pošte te telefaksa. Način podnošenja prigovora mora biti istaknut na vidljivo mjesto, a trgovac je na prigovor dužan odgovoriti u roku 15 dana.

Jamstvo i oznaka CE

U slučaju da sklopite ugovor o kupoprodaji on-line, možete ga raskinuti u roku 14 dana.

One koji kupuju tehničke proizvode iz Društva za zaštitu potrošača upozoravaju da traže i čuvaju jamstveni list, te da pripaze da proizvod ima oznaku CE što jamči da je riječ o originalu te da zadovoljava sve temeljne europske norme kvalitete i sigurnosti, piše Dnevnik.hr.

I na kraju, Rkman zaključuje: "'Ako Vam je teško odoljeti zovu svakodnevne bujice reklama i šarenila ponuda, podsjetite se na račune koji će Vam čekati u siječnju 2016. godine. te napravite plan u kojem ćete ostaviti rezervu kao financijsku premosnicu za pokrivanje siječanjskih planiranih i neplaniranih obveza".

Činjenica je da ako o svemu ovome budete razmišljali, godinu ćete završiti bez problema. Barem kad su kupovina i financije u pitanju.

Play ponuda
Play ponuda