Play ponuda

PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN OCJENAMA ESB-A i SVJESTSKIH AGENCIJA: / 'Vlada će nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje'

Image
Foto: Pixsell

Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini je iznimno pozitivna i ohrabrujuća ocjena,

6.6.2020.
19:02
Pixsell
Play ponuda

Europska središnja banka (ESB) je nakon sveobuhvatne procjene pet hrvatskih banaka potvrdila da ni jedna od analiziranih banaka nema kapitalnih nedostataka, a premijer Plenković je ocijenio da je zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini poruka povjerenja.

Image
JESMO LI SPREMNI ZA UVOĐENJE EURA? Europska središnja banka secirala pet najvećih hrvatskih banaka: /

Evo kako su prošle...

Image
JESMO LI SPREMNI ZA UVOĐENJE EURA? Europska središnja banka secirala pet najvećih hrvatskih banaka: /

Evo kako su prošle...

"Europska središnja banka (ESB) objavila je sveobuhvatnu procjenu pet hrvatskih banaka te je potvrđeno da ni jedna od analiziranih banaka nema kapitalnih nedostataka. Objava ESB-a ima iznimnu važnost jer potvrđuje stabilnost i kvalitetu hrvatskog bankovnog sustava te predstavlja značajan iskorak prema ulasku Hrvatske u Bankovnu uniju, ali i u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), koji je posljednji korak prije ulaska u europodručje", priopćeno je u subotu iz Vlade RH.

Do lipnja 2019, bili u neivesticijskom rangu

Nakon što je u svibnju agencija za dodjelu kreditnog rejtinga S&P zadržala svoju ocjenu kreditnog rejtinga za Hrvatsku neizmijenjenom, na BBB-, isto je učinila agencija Fitch, koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini (BBB-), a izglede procijenila kao stabilne.

Prema toj agenciji Hrvatska se vratila na razinu BBB- u lipnju 2019. godine, nakon što se, od rujna 2013. do lipnja 2019. godine nalazila u području neinvesticijskog ranga. Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini je iznimno pozitivna i ohrabrujuća ocjena, koja je rezultat povjerenja u Vladu da će zadržati srednjoročnu fiskalnu stabilnost te nastaviti s napretkom prema ulasku u europodručje, ističu iz Vlade RH. ,,Ocjene kreditnih rejting agencija pokazuju povjerenje u upravljanje krizom te otpornost hrvatskog gospodarstva na izazove s kojima smo suočeni. Uz potvrdu da je snažan paket mjera poduzetih za gospodarski oporavak bio dobar potez za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća, kreditne agencije šalju poruku da će se Hrvatska uspjeti vratiti na razinu na kojoj je bila prije krize uzrokovane globalnom pandemijom", izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, dodaje se u priopćenju.

Play ponuda
Play ponuda