Play ponuda

PLAĆA 15.000 A NITKO SE NE JAVLJA: / Poslodavci se žale, no je li to baš tako?

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Više od 250 tisuća nezaposlenih, a poslodavci ne mogu naći radnike. Nakon građevinara na ovaj su se problem požalili i prijevoznici.

7.9.2015.
22:11
Goran Kovacic/PIXSELL
Play ponuda

Kažu da imaju kamiona i robe za prevesti, ali vozača na tržištu rada ne mogu naći. "Mi već mjesecima tražimo, i na internetu stoji, i na svim burzama stoji, da tražimo tri vozača. Ne javlja nam se nitko. Svi pričaju idemo u Njemačku, idemo u Njemačku", požalio se za Dnevnik Nove TV prijevoznik Radovan Ljubek.

Prijevoznici su se i obratili i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na kojem je oko 2.700 nezaposlenih vozača. Radovan ih putem varaždinskog zavoda nije uspio naći.

"To su vozači koji tu doma voze neke kipere, bez iskustva u međunarodnom prijevozu i to je jako teško. Mlada djeca ne žele ići u vozače, zašto, ne znam. Svi su oni dobro plaćeni, tu od 10, 12 do 15 tisuća kuna", tvrdi.

Loši uvjeti rada

Sindikat vozača ima drugačiju priču zašto prijevoznici ne mogu naći radnike i zašto bježe u inozemstvo. Kažu, loši su uvjeti rada.

"Prijavljeni su na minimalac ili nešto više od minimalca, a ostatak im se isplaćuje u gotovini. U praksi onaj dio koji dobiju na račun dolazi na vrijeme no međutim ovu gotovinu uvijek morate tražiti, pitati i čekati. Danas vozači imaju izbor i otišli su tamo gdje je stanje uređeno", rekao je za Novu TVMiljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

Nova TV/Danas.hr

Play ponuda
Play ponuda