Ono što je bio uvjet za pregovore s EU danas miču

Nakon što je Vlada na sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog izmjena i dopuna zakona o HANFA-i, oglasio se donedavni prvi čovjek te agencije Ante Samodol.

20.1.2012.
7:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, HANFA bi se tim izmjenama ustrojila kao ustanova (prema Zakonu o ustanovama) u koju bi Vlada imenovala petočlano Upravno vijeće, i to u roku 15 dana nakon što zakon stupi na snagu, a potom bi to vijeće javnim natječajem izabralo glavnog tajnika, za što je određen rok od tri mjeseca nakon donošenja zakona.

Novost je i da bi se višak prihoda nad rashodima HANFA-e po novom uplaćivao u proračun RH, a zanimljivo je i da se među ovlastima npr. navodi izdavanje, ali ne i oduzimanje licencija.

No, donedavni prvi čovjek HANFA-e Ante Samodol u izjavi za Poslovni dnevnik bio je veoma kritičan prema predloženim izmjenama zakona, te tvrdi da se premijeru 'podmeće'.

HANFA-u izjednačuju s dječjim vrtićem!

"Predloženim izmjenama Zakona o HANFA-i napravljena je podvala predsjedniku Vlade Milanoviću i ministrici vanjskih i europskih poslova Pusić. Nevjerojatno je da ono što je bilo moguće prije šest godina, što je bio uvjet za otvaranje (i zaključenje) pregovora o Poglavlju 9. Financijske usluge, danas mora van iz Zakona o HANFA-i. I to dva dana prije referenduma o ulasku u EU. Ironija je da se u prijedlogu izmjena zakona briše javno objavljivanje akata (rješenja s obrazloženjima) HANFA-e kojima se odlučuje o pravima i/li obvezama subjekata nadzora.

Također, HANFA po novome može samo izdavati, ali ne i oduzimati odobrenja za rad subjekata nadzora. Nema više nadzora nad faktoringom. Pored svega, tragično je da se HANFA u organizacijskom smislu, ustrojavanjem po Zakonu o ustanovama, izjednačava s dječjim vrtićima, školama i zdravstvenim ustanovama. Jasno je da se ovdje htjelo oduzeti pravo HANFA-i da objavljuje svoja rješenja ili oduzima licence, čime se iz neovisnog i samostalnog 'policajca' financijskog tržišta pretvara u bosonogog prosjaka koji ovisi milostinji nadležnog ministra. Zato se zacijelo i postavlja glavni tajnik, koji je tobože izvršno tijelo i koji će kroz organizaciju rada HANFA-e utjecati i na rad Upravnog vijeća, unatoč činjenici da ga isto tobože bira. U prijedlogu izmjena navodi se i da Upravno vijeće provodi nadzor nad subjektima nadzora, što je nonsens jer ono ne ide u nadzor nego bi trebalo odlučivati.

Očekujem da se o svemu oglasi Vandoren

Sve u svemu, postojeći Zakon o HANFA-i i odredbe koje se sada brišu su oni na osnovi kojih je ispregovarano i zatvoreno poglavlje Financijske usluge. Na osnovi njih HANFA je potpisala i tzv. multilateralni memorandum o razumijevanju sa svim članicama međunarodnog udruženja regulatora, pri čemu su verifikatori cijelog procesa bili Amerikanci, Japanci, Španjolci i Poljaci. Očekujem da se o ovim pitanjima oglasi i Paul Vandoren kao predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj, a o čemu će biti podrobno obaviješten. Zamislite da HNB kao regulator bankovnog sektora ima guvernera i glavnog tajnika koji zastupa HNB i rukovodi njenim radom.

Ova podvala je i udar na financijsku stabilnost jer je HANFA ostala bez poluga za sudjelovanje u donošenju odluka u dijelu financijskog sektora", priopćio je Samodol, dodavši da "sve to možda nije ni čudno ako se zna tko je sve sudjelovao u pisanju ovih sramotnih i za zemlju opasnih izmjena zakona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali