Play ponuda

VELIKO POSKUPLJENJE / Od sezone grijanja ni 's', a već stigli masni računi, bjelovarska neprofitna udruga u šoku: 'Od nas traže zadužnicu'

Neprofitna udruga iz Bjelovara koja brine o osobama s intelektualnim poteškoćama, plaća plin u kategoriji poduzetnika iako to nije

18.8.2022.
21:28
Play ponuda

Negodovanje neprofitne udruge iz Bjelovara dolazi nakon što su uspordili račune iz 2021. i one od ove godine. U siječnju prošle godine plin su plaćali 1800, a godinu dana kasnije 4300 kuna.

'Oni traže da se potpiše zadužnica na 2000 eura'

"Mi smo organizacija civilnog društva koja pruža socijalnu uslugu, koja se financira iz sredstava države. Onda ta sredstva koja bi trebala upotrijebiti za socijalnu uslugu mi moramo preusmjeriti za plaćanje nerealno visokih režija", kazao je Mario Blaha, tajnik i voditelj udruge OSIT Bjelovar za RTL.hr.

Naime, gradska plinara Zagreb Opskrba tu udrugu i dalje smatra poduzetnicima pa su im tako poslali novi ugovor koji trebaju potpisati do 1. rujna, u protivnom će im isključiti plin iako dugovanja nemaju. Potpisom ugovora obvezuju se i na zadužnicu.

"Od nas traže zadužnicu, i to nas je dosta pogodilo. Mi kao udruga, odnosno organizacija civilnog društva nemamo vlasnike, svi smo vlasnici. Oni traže da se potpiše zadužnica na 2000 eura i da osobnom imovinom jamčimo da ćemo platiti račune za plin", kaže Blaha.

Image
UDAR NA EGZISTENCIJU VEĆINE HRVATA /

Najviše su rasli troškovi koje ni jedno kućanstvo ne može izbjeći: Stručnjaci otkrili kada bi moglo stići olakšanje

Image
UDAR NA EGZISTENCIJU VEĆINE HRVATA /

Najviše su rasli troškovi koje ni jedno kućanstvo ne može izbjeći: Stručnjaci otkrili kada bi moglo stići olakšanje

Tako je i Caritas plaćao račune

Navodno takva kategorizacija traje godinama, no za udruge je postala najveći teret poskupljenjem plina za poduzetnike. Tako je račune plaćao i Caritas. Zatim je Vlada u ožujku s biskupskom konferencijom potpisala ugovor koji ih je trebao prebaciti u kategoriju kućanstava. Opskrbljivači ga još ne primjenjuju.

"Ugovor je potpisan 18. ožujka i istog dana je stupio na snagu. Mi smo nekim opskrbljivačima poslali zahtjeve da nas kod plaćanja komunalnih usluga tretira kao kućanstvo. Očekujemo povratnu informaciju. Niste još dobili? Ne, neke smo kontaktirali, rečeno je da je to proslijeđeno njihovim upravama", rekao je Zvonko Erceg za RTL.hr, tajnik Caritasa zagrebačke nadbiskupije.

U identičnoj je situaciji je i pučka kuhinja župe Sveti Duh, i oni bi trebali ući pod kućanstva, ali onda neće imati dovoljno struje.

"Postoji zakonska regulativa za što je mišljenje dalo Ministarstvo gospodarstva da se mi možemo voditi kao kućanstvo, ali tu onda postoje onda druge administrativne zapreke kad se stavimo u kategoriju domaćinstava, tada je potrošnja limitirana", kazao je fra Vlado Vidović, župa Sveti Duh.

Play ponuda
Play ponuda