MINISTAR MARAS: / 'Neće nama u Italiji određivati kamate'

Nakon što je Vlada srezala najveće zatezne kamate s 12 na približno 8 posto i najveće dopuštene kamate za potrošačke kredite s 11 na okvirno 10 posto, pobunili su se bankari.

12.6.2015.
10:06
Pixsell, Žarko Bašić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iz Italije se u emisiju Hrvatskog radijaPoligraf javio predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček. Rekao je da nisu zaprijetili Europskom komisijom, već će argumentima tražiti zaštitu Europske komisije. On smatra da ne stoji glavni vladin argument da želi pomoći građanima. Građanima neće pomoći već će proizvesti niz negativnih efekata, rekao je Bohaček.

'Vlada je mogla odrediti cijenu mlijeka'

"Banke su trgovačka društva i kao i ostali trgovci prodaje svoj proizvod. Administrativno određivanje cijena naših proizvoda je kršenje temeljnih prava igre na tržištu. Tuđim novcem ne smije se kupovati popularnost... Ako je htjela pomoći građanima, Vlada je mogla odrediti cijenu mlijeka", naglasio je Bohaček.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako se ne boje reakcija iz Bruxellesa. Pomalo zlobno je komentirao da je Bohaček vjetojatno u Italiji na konzultacijama s vlasnicima najvećih banaka u Hrvatskoj. Pozvao ga je da prvo prijavi talijansku vladu Bruxellesu.

Dvostruki kiteriji

"Dosta nam je dvostrukih kriterija, neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite", naglasio je Maras. Istaknuo je kako su banke postigle 2,5 milijardi dobiti u prošloj godini i da prema tome mogu dati svoj doprinos teškoj gospodarskoj situaciji.

Ovu mjeru drži dobrom mjerom u pomoći građanima i odbacuje sve insinuacije da je ovo samo još jedan predizborni potez. "Sve četiri godine Vlade su predizborne", naglasio je.

Besmislena hajka

U zaštitu banaka stao je ekonomski analitičar Damir Novotny rekavši kako je pomoć socijalna kategorija i ne treba je rješavati preko tržišnih mehanizama, već preko socijalne države.

"Vlada može samo ograničiti tvz. lihvarske kamate. Iako su kamate u Hrvatskoj više nego u ostatku Europe, ne možemo govoriti o lihvarskim kamatama", istaknuo je Novotny. Mi imamo visoke kamate zbog visokog rizika kojem je zemlja izložena. Hajka prema bankama je besmislena, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Danas.hr/HRT

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali