Play ponuda

Loša navika drastično poskupljuje, godišnje će vas koštati 1.800 kn više

shimmer fallback

Dodatni udar na ionako već tanki kućni budžet u 2014. godini bit će i poskupljenje cigareta, koje su za mnoge Hrvate posljednji luksuz kojeg se teško odriču.

4.3.2014.
11:00
Play ponuda

Na proljeće nas očekuje rast trošarina na cigarete do ciljane razine od 77 eura na 1.000 cigareta.

Kutija cigareta skuplja za pet kuna

U praksi će to značiti poskupljenje kutije cigareta do pet kuna, što znači da prosječnog pušača, koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta, očekuje dodatni mjesečni trošak od oko 150 kuna, odnosno 1.800 kuna godišnje. Uz sadašnje cijene spomenuti profil pušača kroz godinu bi izdvojio 8.395 kuna, piše Glas Slavonije.

Trenutno najveći broj pušača u Hrvatskoj još uvijek puši filtar cigarete poznatog domaćeg brenda po cijeni od 23 kune za kutiju, te tjedno za cigarete izdvaja 161 kunu. Predviđenim poskupljenjem do kraja godine taj bi se tjedni trošak mogao povećati na 196 kuna.

Još će se više aktivirati crno tržište

Oni koji su prešli na kupnju duhana tjedno na svoju lošu naviku sada troše oko 75 kuna. Njih će poskupljenje stajati dodatnih 10 kuna tjedno. Duhan se, nije tajna, kupuje i ilegalno na tržnicama i cijena mu je 60 kuna za 400 grama, a valja očekivati je da će rast cijena još snažnije aktivirati crno tržište cigareta i duhana.

Iz Vlade sva daljnja poskupljenja duhanskih proizvoda pravdaju usklađivanjem sa standardima u EU, ali i kampanjom Ministarstva zdravlja za prevenciju bolesti prouzročenih pušenjem koje skupo stoje državu. No, iako je svima jasno da iza rasta trošarina zapravo stoji krpanje proračunskog deficita, ostaje činjenica da su Hrvati već tradicionalno među vodećim pušačkim nacijama.

http://www.glas-slavonije.hr/227957/1/Zadnji-luksuz-Godisnje-za-cigarete-1800-kuna-vise

Play ponuda
Play ponuda