Play ponuda

Kod prvog testa fiskalizacije pao server na nekoliko sati

shimmer fallback

Prema neimenovanim izvorima pojedinih medija, testiranje fiskalnih blagajni koje se odvijalo jučer u pojedinim poslovnim subjektima je propalo, no čini se da je to bespotrebno sijanje panike.

28.12.2012.
10:59
Play ponuda

"Sve je u redu. Sustav funkcionira kako treba. Uskoro dajemo priopćenje na web stranice", poručili su nam iz Porezne uprave kad smo ih upitali o utemeljenosti medijskih napisa, prema kojima se ispunilo Vlade Brkićaproročanstvo stručnjaka za financije , no u puno gorem obliku.

"Bit će zanimljivo vidjeti hoće li doći do zagušenja mreže. Zamislite trgovačke lance i centre, tisuće njihovih blagajni koje istovremeno izdaju račune, a spojeni su na Poreznu. Mogu se dogoditi čekanja na račun od recimo 20-ak sekundi. Što ako se to bude događalo?", kazao nam je Brkić početkom studenoga kad je javnost upoznata s detaljima uvođenja fiskalnih blagajni.

Do određenih problema je došlo, ali zasad se testiranje ne može nazvati fijaskom. Naime, vlasnica kafića u zagrebačkoj Ulici braće Domani kazala nam je da je nakon četverosatnog zastoja normalno radila "navezana" na Poreznu upravu.

'Panika bez veze'

"Pa, nije počelo u 8 sati, kao što je najavljeno, jer server nije radio, nego oko podne. Danas sve radi najnormalnije, a računi izlaze praktički odmah nakon što ih otkucate", kazala nam je. Ne očekuje daljnje probleme, iako ne zna što će biti kad njenom kafiću na serveru budu "pravili društvo" svi kafići i trgovački lanci. Smatra da je nešto drugo u pozadini straha od tog momenta.

"Ljudi prave paniku bez veze, boje se da neće moći krasti. Meni odgovara da se uvede red jer mislim da je svaki vlasnik kafića od države smanjenjem PDV-a na 10 posto u ugostiteljstvu taman dobio tih 15 posto prometa koji je ranije krao", kazala je.

Ministarstvo financija nije odgovorilo na naš upit o problemima sa serverom. Priopćilo je tek da nije bilo problema. Porezna uprava je, kako navode, prije roka, 27. prosinca 2012. godine pustilo produkciju sustava i to iz razloga da bi se poduzetnici mogli prilagoditi sustavu fiskalizacije do 1. siječnja 2013. godine.

'Napominjemo da od trenutka kada je puštena stvarna produkcija sustava, Porezna uprava nije zabilježila niti jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali na ovjeru kroz produkcijski sustav fiskalizacije', tvrde u priopćenju.

Prema dostupnim podacima u prvom je danu, do 9 sati ujutro 28. prosinca, u produkcijski sustav fiskalizacije ušlo 144.433 zapisa za račun od 707 različitih OIB-a odnosno poduzetnika. Sustav fiskalizacije zaprimio je i 4.075 podataka o poslovnicama od 870 različitih OIB-a odnosno poduzetnika, navode u priopćenju, a ovjerene su i 3.423 knjige računa.

Do današnjeg dana, zaključuju, prema podacima Financijske agencije, obveznici fiskalizacije su predali zahtjeve za 15.291 digitalni certifikat.

Play ponuda
Play ponuda