A 'DI' JE PEČAT? / Javnobilježničke usluge poskupljuju i do 150%, a objašnjenje je teško prepričati: 'Rastu im troškovi... Koji? Pitajte njih...'

thumbnail

Iz Ministarstva su uvjereni da je to povećanje neznatno i da neće previše udariti na novčanik građana, a na pitanje zašto je potrebno više usluga bilježnika u vrijeme digitalizacije odgovoraju da i 'tu digitalizaciju treba netko servisirati'

10.8.2023.
21:10
Play logo

Vlada je u savjetovanje uputila prijedlog novog pravilnika prema kojem će javni bilježnici svoje usluge naplaćivati u prosjeku 25 posto više.

"Napravio sam bjanko zadužnicu koja mi treba - 17 eura. Mislim da bi stvarno trebalo smanjiti cijene tih njihovih usluga, a ne povećati", opisuje jedan Zagrepčanin.  No Ministarstvo pravosuđa i uprave misli drugačije, prenosi Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

'To neće biti pritisak na građane'

Državna tajnica kaže da je to neznatno povećanje s dobrim razlogom. "Zadnjih 20 i više godina povećao se broj poslova koje obavlja bilježnički ured, vrsta poslova isto tako i materijalni troškovi. Ne mislimo da će to biti značajan pritisak na naše građane", pravda poskupljenje Vedrana Šimundža-Nikolić iz Ministarstva.

No neke cijene rastu i 150 posto, primjerice potvrda o ovršnosti rješenja koja je nekada stajala 5,32 eura po novome će biti 13,30.

'Ne mijenja se previše, ali troši vrijeme;nekakvo...'

Na pitanje kakvi su to točno veći troškovi javnih bilježnika, državna tajnica nije baš znala precizno odgovoriti: "Što se mijenja? Ne mijenja se previše, ali se mijenja da osoba troši vrijeme, nekakvo, i radi vam drugi primjerak. Ha, mislim...", rekla je pred kamerama. Na dodatno pitanje koliko je to vrijeme koje odgovara: "Ha ne znam, pitajte tamo kod javnog bilježnika koliko je to vrijeme.  On ipak iziskuje neki rad. Bez obzira na to što je identičan tekst. Mogli se tada primiti drugu stranku i ovjerit joj njezino", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

'I digitalizaciju netko mora servisirati'

Glas poduzetnika se pak pita zašto bi se uopće povećavao rad bilježnika u vrijeme opće digitalizacije. "Zašto se ne smanjuje broj potvrda, broj pečata koje moramo udariti  nego upravo suprotno", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

I za to iz ministarstva imaju spremno opravdanje: "Pa i tu digitalizaciju netko mora servisirati, a to su opet ljudi" .

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo