IDEJA BEOGRAĐANKE IZRASLA U USPJEŠAN POSAO: /

Ima jedinstven proizvod u Srbiji, a proizvodnju je pokrenula zahvaljući hrvatskoj tradiciji

Image
Foto: Priče sa dušom

'Zbog čega bih plaćala te skupe proizvode, kad mogu unuci nešto od toga napraviti i sama?

19.5.2018.
22:58
Priče sa dušom
VOYO logo

Beograđanka Slavica Orelj godinama se bavi ekološkom proizvodnjom rijetkih biljaka, a odnedavo i novim proizvodom, prvim takve vrste u Srbiji. Riječ je o tjestenini od bundeve ili točnije rezancima koji se dobiju od isječenih i osušenih traka.

Ideja se rodila rođenjem njene unuke. Željeli su, kaže, da dijete zdravo jede pa su kupovali hranu koja nema konzervanse, s naglaskom na bundeve i njene prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počela sam je proučavati, vidjela da je ima skoro svuda, i zapitala se: 'Zbog čega bih plaćala te skupe proizvode, kad mogu unuci nešto od toga napraviti i sama?” Saznala sam da bundeva prirodno ne sadrži gluten, da je nevjerojatno zdrava i dobra za djecu", priča Slavica kojaje odlučila sačuvati bundevu sušenjem. Sve o tome pronašla je u, kako je rekla, jednom hrvaskom selu u kojem se bundeva siječe na trake i suši prirodnim putem na suncu, ali i gdje to ljudi rade samo za vlastite potrebe.

Inovativna poslovna ideja

Na temelju svoje Ideje, lani je od Trag fondacije dobila jednu od tri donacije za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru nacionalnog Foruma za zelene ideje, što joj je pomoglo da kupi strojeve, specijalne sušilice i potrebnu opremu. Proizvodnja je potom počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njenim brendom po imenu "pompon" najbliži članovi obitelji i prijatelji bili su fascinirani, ali kako je vreme odmicalo, okolina je shvatila da tu ima puno posla i da je riječ o nimalo lakom poduzetničkom pothvatu.

"Shvatili smo da je to jedan od razloga što se nitko ranije ovoga nije sjetio. Proizvod je vizualno vrlo atraktivan, ali na njemu ima puno posla. Za kilogram sušene bundeve potrebno je od 25 do 30 kg sviježe. Sjeme se može prodati kao nus proizvod, a pulpu i koru koristim kao gnojivo. Bundeva je puna minerala i vitamina, i zbog toga su joj potrebni kvalitetna zemlja i odličan kompost", ispričala je Slavica za Priče sa dušom.

Sada se sprema za iduću sezonu, odnosno tromjesečno razdoblje u kojem će biti bundeve. Sve što je proizvela prošle godine je, po planu, i prodala. Kaže da je u vrijeme kada nije bila spremna za velike narudžbe, dobijala upite iz Nemačke, ali da zbog količine posla nije mogla prihvatiti. No, njen proizvod će svakako krenuti put Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo