IDEALAN POSAO: / Prevarili ste se ako ste mislili da će vas ove tri stvari činiti sretnijima!

Image
Foto: Thinkstock

Mislili ste da će vas povišica, unaprijeđenje ili dodatni godišnji odmor činiti sretnijima? Prevarili ste se. Ako i jeste nešto sretniji, ta će sreća kratko trajati.

2.4.2016.
9:40
Thinkstock
Play logo

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da 47 posto ispitanika želi promijeniti svoj posao, dok ih 66 posto želi dati otkaz jer su nezadovoljni njime.

Svi oni, piše The Guardian, znaju da bi ih usrećilo više novca, više godišnjeg odmora i promaknuće, no kad to dobiju i dalje su mizerni. Dakle, postavlja se pitanje - koji su najveći mitovi o onome što ljude, kad je u pitanju posao, usrećuje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Više novca će radnike učiniti sretnijima

"Naša percepcija o zaradi je relativna. Pa ako smo i plaćeni puno a netko vašeg ranga i posla je plaćen više, možemo biti nezadovoljni i nesretni", kaže psiholog Dr. Ronald Riggo. Naime, istraživanje o plaći i sreći govori da satisfakcija životom ovisi o zaradi.

No samo kad je riječ o iznosima zarade koji se kreću do pola milijuna kuna godišnje. "Taj iznos funkcionira zato što on pokriva sve vaše troškove i ne čini stres, odnosno dodatne probleme", kaže Riggo.

2. Više godišnjeg će vas činiti sretnijima

"Ako zaista volite ono što radite, to što ste manje na poslu neće vas činiti sretnima. No, ako ne volite svoj posao, to bi moglo utjecati na vašu sreću", pojašnjava Riggo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Promjena posla učinit će vas sretnijima

Istraživanja govore da vas sama promjena posla neće učiniti sretnijima. Psiholozi su godinama pratili vrhnske menadžere i njihovu količinu sreće nakon što su promijenili posao ili bili unaprijeđeni na bolji položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Menadžeri su bili sretniji odmah nakon promjene, međutim zadovoljstvo je splasnulo nakon godinu dana. Točnije, iskusili su samo kratkoročno zadovoljstvo.

Zaključak

Stručnjaci tvrde da je ono što čovjeka čini sretnim stremljenje ka cilju. Tvrdi to i psihologinja Sonja Lyubomirsky ističući kako vještine i napori da osoba postigne nešto čine osobu sretnom, a ne ono što na kraju ta ista osoba postigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto? Zato što radnika činjenica da teži prema cilju u svakodnevnom poslu čini sretnim.

"Obaveze, rokovi, kao i mogućnosti za savladavanje novih vještina i interakcije s drugima nam pomažu da postignemo osjećaj svrhe, osjećaj efikasnosti preko našeg napretka i svladavanja našeg vremena. Sve te stvari čine ljude sretnima", pojašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjakinja Michelle Gielan tome pridodaje i činjenicu da nas posao čini sretnijima ako u svojoj radnoj okolini imamo i prijatelje ili ljude s kojima imamo dobre odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga ne treba vjerovati mitovima!

Play logo
Image
KAKO DALJE? /

'Stvarno ne želim otići iz države, ali ako ne nađem posao, što mi preostaje'

Image
KAKO DALJE? /

'Stvarno ne želim otići iz države, ali ako ne nađem posao, što mi preostaje'

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo