I zbog napojnica u kasi inspektori pečate kafiće

'Od nadzora inspekcije sve je moguće očekivati pa tako i ove mjere, koje nemaju veze sa stvarnim životom.

4.3.2013.
9:24
VOYO logo

Ovih su dana lokalni virovitički mediji izvijestili kako su porezni inspektori u njihovu gradu na pet dana zatvorili, uz dodatno izrečenu kaznu od deset tisuća kuna, jedan tamošnji kafić, i to zbog 50 kuna zatečenog viška u blagajni. Vijest je potaknula ugostitelje na razmišljanje, ali i kritiku put Porezne uprave.

"Ustaljena je praksa kao, uostalom, i svuda drugdje u svijetu, konobaru koji vas poslužuje dati napojnicu. Nju inspekcija, koja je došla u nenajavljeni nadzor, može tumačiti kao višak nastao u blagajni zbog prodaje bez računa, što se, očigledno je, već događa po kafićima. Konobar na kraju svoje smjene radi obračun, i ostavlja usklađenu blagajnu, a višak uzima. Porezna, koja višak zatekne, kažnjava vlasnika lokala visokom kaznom, i privremenim zatvaranjem lokala", kazala je za Novi list jedna zagrebačka ugostiteljica uz uvjet anonimnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kaže, Zakon o fiskalizaciji, očito, nije riješio problem napojnice, čije ostavljanje nije zabranjeno, no nije niti usklađeno s uvedenom fiskalizacijom, što bi sada moglo "doći glave" mnoge vlasnike lokala, posljedično i njihove zaposlenike. Odnosno, ukoliko gost ostavi napojnicu, konobar bi je umjesto u blagajnu trebao staviti u svoj džep.

Međutim, kako inspekcija, koja prije "ulaska" u blagajnu i službene novčanike konobara ima običaj prvo u lokalu prosjediti, incognito, i promatrati što se događa i radi, mogla bi zaključiti da konobar u svoj džep stavlja novac koji je zaradio uslugom bez računa. Kako zaključuje ugostiteljica, Porezna uprava mora ili brzo donijeti naputak kojim će regulirati ostavljanje napojnice u lokalima, odnosno, od 1. travnja, "kusura" u trgovinama i drugim obrtima, a od 1. srpnja i svim drugim obveznicima fiskalizacije, ili pak zakonom propisati da se napojnica ne smije ostavljati!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od inspekcije se sve može očekivati'

Prema riječima potpredsjednika Ceha ugostitelja Branka Grebličkog, od nadzora inspekcije sve je moguće očekivati pa tako i ove mjere, koje "nemaju veze sa stvarnim životom". Kako je moguće da se zbog viška od 50 kuna kafiću zabrani rad na pet dana, i naplati kazna od deset tisuća kuna?!, pita se, ogorčeno, Greblički.

Na pitanje o zatvaranju lokala zbog 50 kuna viška u blagajni, odnosno hoće li se regulirati pitanje napojnica, iz Porezne uprave odgovaraju kako je teško povjerovati da potencijalne visine napojnica bivaju više i od 20 posto prikazanog prometa, što se često događa u nadzorima kod izdavanja računa i usporedbom s ostvarenim prometom u blagajni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo