Play ponuda

I SMRT JE U HRVATSKOJ 'SKUP SPORT', BRUTALNO SKUP: / Za grobnicu na Mirogoju možete kupiti stan u Zagrebu; I bazični troškovi ukopa su 'boli glava'

Image

Čak i ako imate grobno mjesto, sprovod će vas stajati najmanje 10-ak tisuća kuna

30.10.2019.
8:42
Play ponuda

Prema cjeniku Gradskih groblja Zagreb, samo pogrebna oprema stoji od 2900 do 7256 kuna, a osim lijesa uključuje i grobni znak (drveni križ), osmrtnice, vreću za tijelo, poslugu za prijevoz i aranžiranje lijesa. No na stranici odmah ističu i preostale troškove ukopa "koji se ugovaraju isključivo s Gradskim grobljima te se kreću od 3000 kn na više" .

Dakle, za pokojnika se mora izdvojiti najamanje šest tisuća kuna, i to ako imate uređeno grobno mjesto.

Stan u Zagrebu ili grobnica na Mirogoju

Cijene svih ostalih usluga ovise o naravno o nizu faktora, prije svega o lokaciji pa ih ne navode na stranici, no već kratak pogled na oglasnike pokazuje da se za grobnicu na Mirogoju može kupiti stan u Zagrebu i to čak i po sadašnjim visokim cijenama.

Tako se grobnica uz same arkade, s četiri ukopna mjesta prodaje za 5.000.000 kuna. Moguće da je navedena greškom, no ni ostale cijene nisu baš sitnica. Grobnica u "neposrednoj blizini groba dr. Franje Tuđmana" sa šest ukopnih mjesta ustupa se za 815.000 tisuća kuna, ona pola minute hoda od glavnog ulaza 690.000…

Kazetu za urne u Gaju urni platit ćete "samo" 40-ak tisuća kuna, a toliko koštaju i mjesta na Miroševcu ili Gornjem Vrapču.

Ni uređivanje groba nije jeftino

Ako se nekim slučajem treba urediti grobno mjesto, to nije ni jednostavno ni jeftino.

"Za ove jednostruke cijene su 4900 kuna, dvostruki su oko 7000 kuna. Kada netko želi unaprijed rezervirati, mora pisati poseban zahtjev i tada ga košta 22.5000 kuna", kaže Vladimir Lodeta, voditelj službe održavanja groblja Samobor za Dnevnik.hr. To je cijena samo betonskog okvira.

Ako želite dodati kameni okvir, ploču i spomenik – cijena raste. "Kompletan spomenik dođe otprilike 25.000 kuna. Tu je uračunata cijena montaže, obrade i kamena. Otprilike oko 10 kuna je klesanje jednog slova", objašnjava klesar Tomislav Otmačić. To znači da će grobno mjesto plus kameni okvir i spomenik stajati oko 40.000 kuna.

'Kod nas se sve može dogovoriti'

Sam pogreb nije ništa jeftiniji nego u Zagrebu. U Samoboru je cijena sprovoda 7500 kuna. "Kod nas se sve može dogovoriti. Pjevački zbor, micanje ploče, ukop, prijevoz, lijes. Sve što je potrebno za pogreb", kaže djelatnik službe groblja Samobor Antonio Filaković. Ni cijene lijesova nisu drastično niže.

Standardni lijes, najjeftinija varijanta, njegova cijena je složena 2200 kuna. To ide najčešće. A cijena najskupljeg i najjačeg lijesa je 4400 kuna i podoban je za jače osobe", rekao je Filaković.

Play ponuda
Play ponuda