Poslodavci protiv Linića, tuže ga Ustavnom sudu

Hrvatska udruga poslodavaca je pred Ustavnim sudom zatražila ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona s Ustavom RH.

25.10.2012.
15:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Propisivanjem objektivnih uvjeta (evidentirani porezni dug određenog iznosa) kao uvjeta za automatsko objavljivanje osobnih podataka tzv. 'poreznih dužnika' bez pravnih jamstava zaštite povrijeđene su odredbe Ustava RH koje jamče zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda", navode u svom priopćenju.

Objava osobnih podataka na "stupu srama" Porezne uprave, odnosno na listi poreznih dužnika, nastavljaju, spornija je tim više jer zakonodavac nije razmotrio činjenicu da "porezni dužnici" imaju dugovanja mogu osporavati na sudu, kao i da sporna porezna rješenja mogu biti pravomoćno poništena.

"Pritom je zbog objave osobnih podataka nastala šteta nenadoknadiva", navode HUP-ovci.

Prema tom se Zakonu, nadalje prigovaraju, odluke o tzv. "proboju pravne osobnosti" i nastanku obveze poreznog jamstva izmještaju iz sudske nadležnosti u nadležnost upravnih tijela.

"Uvođenje paralelnog sustava koji odlučivanje o pravima i obvezama građanskopravne i parnične prirode pozicionira izvan sudske vlasti, osim što je u suprotnosti s Ustavom, dovodi i do pravne nesigurnosti s obzirom da ugrožava pravilo da se nikome ne može suditi dva puta za istu stvar", zaključuju u priopćenju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali