Sve do 2015. Hrvatska će tapkati u mraku

25.9.2012.
13:14
VOYO logo

Prema projekcijama Hypo banke, nastavak recesije i razduživanja nastavit će se i u 2013. i 2014., a oporavak predviđaju tek 2015. godine – u tom smislu "kaskat" ćemo za regijom zbog produljene fiskalne konsolidacije i gospodarstva koje nije okrenuto izvozu.

Za 2013. predviđa se pad BDP od 1,5 posto, a za 2014. tek blagi rast od 0,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast nezaposlenosti, pad realnog dohotka te razduživanje stanovništva slabit će i osobnu potrošnju. U prilog nam ne ide ni slabija inozemna potražnja, posebno jednog od glavnih trgovinskih partnera – Italije, koja također bilježi pad gospodarskih aktivnosti.

Minimalan rast investicija i pad izvoza

Stojić ocjenjuje da je u sljedeće dvije godine moguć tek minimalan rast investicija – u rasponu od dva do pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog slabije inozemne potražnje, inicijalnih problema u konkurentnosti po ulasku u EU i administrativnog poskupljenja izvoza u članice CEFTE u 2013. nastavit će se pad izvoza uz zadržavanje robnog deficita od oko 15 posto.

"U sljedećih nekoliko godina nužna je političko-ekonomska katarza u Hrvatskoj, kako bi se provele strukturne reforme i smanjio jedinični trošak rada", kazao je Stojić na predstavljanju publikacije Macroeconomic outlook 2013.-2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjuje da je napravljen zaokret u ekonomskoj politici, ali da tempo provođenja mjera mora biti znatno brži. Od fiskalnih rezova, ističe, trebalo bi biti važnije provođenje strukturnih reformi i unutarnja devalvacija koja bi omogućila povećanje konkurentnosti.

Daljnji rast nezaposlenosti u 2013. i 2014.

Što se inflacije tiče, Stojić očekuje da će vrhunac dosegnuti u prvom kvartalu 2013., kada predviđa stopu od 5,5 posto, ali nakon toga će početi padati i sredinom sljedeće godine bi se trebala spustiti na oko 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prognozama Hypo banke, stopa nezaposlenosti u ovoj godini iznosit će 16 posto, dogodine 17 posto, a 2014. 17,8 posto.

Zaduživanje javnog sektora za pokriće rastućeg fiskalnog deficita, uključujući pravodobno predfinanciranje, bit će glavni "motor" rasta inozemnog duga. Za to vrijeme, privatni sektor se razdužuje uslijed pogoršanih izgleda za rast, ali i postroženih uvjeta u slučaju veleprodajnog financiranja te općenito pojačane regulacije i posljedičnog razduživanja u europskom bankarskom sektoru. Što se tiče daljnjeg zaduživanja u inozemstvu, Stojić očekuje da će i dalje prednjačiti javni sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari Hypo banke ne isključuju mogućnost aranžmana s MMF-om ukoliko globalne tenzije budu povećavale pritisak na Vladu da vrati povjerenje ubrzanjem bolnih reformi.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo