Play ponuda

HRVATSKA SE OBVEZALA - DOGOVOREN JE NOVI SET MJERA ZA UVOĐENJE EURA: / Prije toga, morat će se provesti ove 4 reforme

Image

U akcijskom planu navode se četiri područja: jačanje okvira za sprečavanje pranja novca, što je europskim institucijama osobito važno, zatim poslovno okruženje,

20.7.2020.
23:04
Play ponuda

Hrvatska se obvezala da će ispuniti program reformi prije ulaska u eurozonu. Zvonimir Savić, savjetnik premijera za ekonomska pitanja i glavni koordinator za projekt uvođenja eura, potvrđuje da je dogovoren novi set mjera, piše Novac.hr.

U tom akcijskom planu navode se četiri područja: jačanje okvira za sprečavanje pranja novca, što je europskim institucijama osobito važno, zatim poslovno okruženje, upravljanje u javnom sektoru i pravosuđe. Evo što to konkretno podrazumijeva.

Image
'BRZO ĆEMO ZABORAVITI KUNU'; Ekonomisti o euru: /

'Neki proizvodi će jako poskupjeti, drugi neće, ali psihološki efekt će na prvu biti negativan'

Image
'BRZO ĆEMO ZABORAVITI KUNU'; Ekonomisti o euru: /

'Neki proizvodi će jako poskupjeti, drugi neće, ali psihološki efekt će na prvu biti negativan'

Sprečavanje pranja novca

Do prosinca 2020. godine treba uspostaviti okvira za kontinuirano osposobljavanje zaposlenika obveznika izvještavanja te održavanje Godišnje konferencije o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma u prganizaciji HNB-a, Financijskog inspektorata, Porezne uprave i Hanfe u suradnji s Uredom za sprečavanje pranja novca.

Do kraja 2020. treba ažurirati sporazum o suradnji, nastavak suradnje i održavanje radnih sastanaka u sklopu Međuinstitucionalne radne skupine za superviziju, a do prosinca 2021. provesti novi Akcijski plan za smanjenje identificiranih rizika od pranja novca i financiranja terorizma.

Poslovno okruženje

Do ožujka 2022. Vlada namjerava provesti Akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva. Riječ je o deset skupina administrativnih postupaka s procijenjenim rasterećenjem od 686 milijuna kuna. Do rujna 2021. u planu je provedba Akcijskog plana za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja u sklopu kojeg se 33 mjere odnose na smanjenje parafiskalnih i neporeznih davanja te uključuju ukidanje ili umanjenje odabranih upravnih pristojba, a 17 mjera odnosi se na smanjenje naknada za stručne ispite.

Upravljanje u javnom sektoru

Do ožujka 2022. treba izraditi i objaviti Pregled korporativnog upravljanja u poduzećima u državnom vlasništvu te odluke, odnosno službeni akti Vlade o provedbi odgovarajućih preporuka.

Pravosuđe

Vlada će donijeti mjere potrebne za uspostavu efikasnog i centraliziranog sustava prikupljanja i objavljivanja podataka u području restrukturiranja, nesolventnosti i otpusta duga. Prikupljanje i agregiranje podataka uključivat će dodatni skup podataka: o prosječnom trošku postupka, prosječnim stopama oporavka za osigurane i neosigurane vjerovnike i, ako je primjenjivo, za ostale vrste vjerovnika, zatim o broju poduzetnika koji su, nakon što su prošli postupak pokrenuli novi posao te broju izgubljenih radnih mjesta povezanih s restrukturiranjima i stečajnim postupcima. Rok za provedbu mjera je ožujak 2022. godine.

Play ponuda
Play ponuda