Gubitak posla joj donio drugu karijeru i veliki uspjeh

Zadranka Marica Jakoliš nekoć je radila za stolom, računajući ili pišući račune. Danas je uspješna u sasvim drugom poslu.

3.1.2012.
13:32
VOYO logo

Marica Jakoliš danas je poljoprivrednica, osposobljena da svoje rajčice i mrkve plasira i prodaje ne samo na domaćem, nego i na europskom tržištu. Iako svoje proizvode za sada ne plasira na tržnici, protekle četiri godine svoju ekološki uzgojenu hranu u Stankovcima prodaje na sajmovima, a organizirala je i kućnu dostavu u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Zadru. Prije bacanja u poljoprivredne vode, Marica je godinama radila u knjigovodstvu, ali je gotovo preko noći ostala bez posla, pa se vratila korijenima.

Odlučila je napraviti karijeru u poljoprivredi, pa je prije dvije godine postala vinar i vinogradar, a nedavno je stekla i diplomu licencirane poljoprivrednice, uzgajivačice voća i povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proizvodim pedesetak vrsta povrća i voća. Tako imam osam vrsta rajčica od kojih ću proizvoditi umake, koje još nitko ne radi", priča ova poljoprivrednica za Deutsche Welle, predstavljajući svoje proizvode: krumpir, luk, češnjak, blitvu, sve vrste kupusa, mrkvu, peršin, celer, lubenice, dinje... Osim svježeg voća i povrća, Marica je na tržište već plasirala i prerađene proizvode, pa tako nudi ajvar, džemove, vino i rakiju. Na pitanje koji joj je cilj, Marica odgovara: "Za sada je u prvom planu udvostručenje proizvodnje, koja je prošle godine bila oko 30 tona."

Iskoristila tečajeve i radionice

No, svega toga možda i ne bi bilo da se ova bivša računovotkinja nije odlučila iskoristiti izobrazbu koja se organizira u sklopu Programa ujedinjenih naroda za razvoj, ponajviše u Zadarskoj, ali i Ličko-senjskoj županiji. Riječ je o radionicama i tečajevima koji poljoprivrednike pripremaju za 'ulazak u budućnost'. Na pitanje kako se odlučila na edukaciju i stjecanje diplome, Marica kaže da je željela biti potpuno spremna za Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni nije dovoljno samo proizvoditi i prodati. Željela sam se držati zakona jer smo već skoro u EU. Tako sam htjela imati sva potrebna uvjerenja i sve što je potrebno da bih mogla normalno funkcionirati na tržištu", kaže Marica.

Inače, njen tim čini još nekoliko osoba, uglavnom članova obitelji, a kada je vrijeme berbe zapošljavaju se sezonski radnici. No, u čitavom poslu glavna je baka Ana Perica, 82-godišnja Maričina majka, koja sama vodi brigu o vinogradu te o kokama i svinjama, koji su ključni u proizvodnji komposta. Da im se uspjeh smiješi, potvrđuju i prvi dani 2012. godine: Marica je u pregovorima s pogonom za preradu rajčica, a u postupku je ishođenja dozvole za štand na zadarskoj tržnici...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo