banner

VRIJEDNOST NACIJA

DRŽAVA KAO BREND: Najviše vrijede SAD, zatim Kina i Njemačka, a Hrvatska drži sredinu

I same države vrednuju se kao brendovi, a najvrjednije među njima, Sjedinjene Američke Države, procijenjene su kao brend na 19,7 bilijuna (tisuća milijardi) dolara, objavila je istraživačka agencija Brand Finance.

U konačni izračun vrijednosti brenda bili su, među ostalim pokazateljima, uračunati nacionalni BDP, poslovna klima i privlačenje investicija.

‘Made in USA’ je najskuplji

SAD uvjerljivo prednjače na listi. Vrijednost SAD kao brenda trostruko je veća od drugoplasirane Kine. Autori ovog istraživanja uzeli su pritom u obzir, osim veličine američkog gospodarstva i tamošnjeg tržišta, te prisustva mnogih kompanija koje su same po sebi iznimno vrijedni brendovi, i činjenicu da su tamošnji kupci spremni preplatiti robu s natpisom “Made in USA”.

Drugo mjesto drži Kina s vrijednošću svog brenda od 6,31 biliijun dolara. Među pet najvrjednijih država-brendova još su Njemačka (4,17 bilijuna dolara), Velika Britanija (3,01 bilijun dolara) te Japan (2,54 bilijuna).

ZAHVALJUJUĆI KVALITETNOM OBRAZOVANJU: Ova zemlja ima najpametniju djecu na svijetu

Hrvatska na 76. mjestu

Hrvatska se na ovoj listi nalazi na 76. mjestu s nacionalnim brendom procijenjenim na 32 milijarde dolara. Sjeverni susjedi su isprd Hrvatske – Mađarska na 53. mjestu (94 milijarde dolara) a Slovenija na 62. mjestu (53 milijarde), dok je istočna susjeda Srbija dva mjesta ispod Hrvatske s nacionalnim brendom vrijednim 31 milijardu dolara.

Najveći rast na listi Brand Finance među prvih deset ove je godine ostvarila Indija, na sedmom mjestu, čija je vrijednost brenda veća za 32 posto u odnosu na prošlu godinu.  Kanadi i Australiji vrijendost se smnajila, no ipak su zadržale mjesta u “top 10” država-brendova.

U LOŠEM DRUŠTVU: Hrvatska uvrštena u popis 10 najusporenijih ekonomija svijeta

Najviše pale Rusija i Ukrajina

Vrijednost brenda Rusije pala je čak za 31 posto i procijenjena je na 810 milijardi dolara, pa je najveća zemlja svijeta sada na 18. mjestu ove liste, dok je lani bila na 12. mjestu.

Najviše je šala vrijednost ukrajinskog brenda – čak za 45 posto, srozavši Ukrajinu na 68. mjesto.

10 PREDVIĐANJA ZA IDUĆIH 10 GODINA? Kolaps Rusije, krize u Njemačkoj, raspad EU…

Iran i afrički lavovi

Inače, lider ovogodišnjeg rasta  je Iran, čija je vrijednost brenda skočila čak 59 posto (na 159 milijardi dolara) i to zahvaljujući uspješno okončanim pregovorima o tamošnjem nuklearnom programu i uz to vezanom ukidanju sankcija.

Oism Irana, najbolju dinamiku ratsa imaju i četiri afričke zemlje – Kamerun, Tanzanija, Kenija i Zambija, piše Newsweek.rs.

SIVE PROGNOZE MMF-a: Svjetsko gospodarstvo opet usporava, ovako nije bilo od 2009.

Povratak na Net.hr