Sporna lokacija za biznis: 'Možda nekome smeta ime generala Ante Gotovine'

4.4.2014.
10:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nismo protiv generala Ante Gotovine, kako nam se želi imputirati, nego protiv postavljanja kaveza za uzgoj tuna tu 'ispred nosa' naših kuća u uvali Bela boka na otoku Situ jer bi to ribogojilište ugrozilo naš turistički biznis od kojega živi 15 obitelji. Zbog toga ćemo učiniti sve što nam zakon dopušta kako bismo spriječili da upravo usvojeni Prostorni plan županije šibensko-kninske s tom izmjenom postane operativan.

Tunogojilište na spomenutoj lokaciji južno od otoka Balabre, jedva 200-tinjak metara od naših objekata, otjerat će nam goste i mi to, ne samo kao vlasnici kuća, nego i otoka, ne možemo prihvatiti, kaže za Slobodnu DalmacijuMiro Kovačev, jedan od vlasnika kuća u uvali Bela boka.

Župan dolio ulje na vatru

S tim se, tvrdi, slažu i Miro Turčinov, Danijel Kovačev, Vladimir Juran, Boris Kovačev i ostali vlasnici otoka i kuća. Sve njih posebno je, kako kažu, isprovocirala izjava župana Gorana Pauka na sjednici Županijske skupštine.

"Tema se ispolitizirala, a možda i zbog toga što nekome smeta ime generala Gotovine", zaključio je Pauk, aludirajući na to da je otpor vijećnika isprovociran činjenicom da se već neko vrijeme u kontekstu spornog tunogojilišta spominje tvrtka generala Ante Gotovine, koji bi navodno trebao dobiti tu koncesiju.

"Za svoje protivljenje imamo itekako jake argumente. Ne samo da će ti kavezi ugroziti nas koji imamo kuće u toj uvali, nego i šire područje. To je, uostalom, pokazalo i iskustvo otprije desetak godina, kad smo se na jedvite jade riješili kaveza iz kojih su se smrad i prljavština širili miljama do obližnjih otoka. Onaj tko je naumio tu postaviti kaveze morao je voditi računa o tome da je ovo područje zaštićeni prirodni krajobraz", kaže Kovačev.

Iz Murtera nije stigla ni jedna primjedba?

Vlasnike tamošnjih objekata naljutila je i Paukova izjava da je održan javni uvid i da iz Murtera nije stigla ni jedna primjedba.

"Možda je stvarno i održan taj javni uvid, ali simptomatično je da nitko od nas, pa ni od vijećnika Općinskog vijeća, nema pojma o tome. Budite uvjereni da bismo sudjelovali u raspravi da smo bili obaviješteni.

Morate znati da smo mi Murterini posebno osjetljivi kad su u pitanju Kornati, koje su kupili naši pradjedovi, i nema šanse da bismo propustili takvu raspravu i ne iskazali svoje protivljenje tunogojilištu. Posebno ako se zna kakva smo iskustva imali otprije deset godina s kavezima na istoj lokaciji.

Stoga je za nas upitna županova tvrdnja da je u Murteru održana javna rasprava. Ako i jest, onda oštro zamjeramo našem načelniku Ivanu Božikovu i njegovoj ekipi što nas o tome nije izvijestio. Čudno je da nitko u Murteru o tome ne zna, a ovo je malo mjesto i svi svakoga i sve znaju. Uostalom, možda je sve to odrađeno tajno kako bi ribogojilište bez otpora mogli uvrstiti u Prostorni plan", kaže Kovačev.

Hoće li protivljenje Kornatara spriječiti budućega koncesionara, a svi tvrde da će to biti tvrtka generala Ante Gotovine, da postavi kaveze južno od Balabre? I vlasnici objekata u uvali Bela boka svjesni su da će teško promijeniti odluku Županijske skupštine. http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/240937/Default.aspx

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali