2011. bilo bi najbolje prespavati!

Godina preživljavanja. Tako predstojeću 2011. nazivaju bankari u Hrvatskoj.

20.12.2010.
15:02
VOYO logo

"Očito će 2011. biti godina preživljavanja. Najbolje bi je bilo prespavati, pa tko ima 'sala', održat će se", kazao je na druženju s novinarima čelnik Erste banke Petar Radaković dodajući kako ne očekuje velike investicije u realnom sektoru, osim kad su posrijedi javne tvrtke koje bi ipak mogle nešto plasirati.

Prema njegovim riječima i struktura aktive stanovništva se pogoršala jer je dio građana ostao bez posla. Stoga će i u tom dijelu rizici biti veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će kreditiranje u 2011. rasti između šest i osam posto, no banke na sebe ne mogu preuzeti odgovornosti koje nemaju i same potaknuti investiranje premda su gladne investicija. Akumulacija je na sreću dobra, štednja nam raste, a depoziti su sigurni", kazao je Radaković a prenio Večernji list.

U Splitskoj banci još tekuću godinu nazivaju teškom i navode kako je opterećena lošim kreditima. Iako je pozitivno to što se u posljednjem tromjesečju trend udjela loših kredita nije pogoršavao nego je poboljšan, prokurist banke Tomislav Krpan procjenjuje da će u prvom polugodištu 2011. ipak rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Henri Bellenger, potpredsjednik uprave Splitske banke, navodi kako su srednjoročno ipak optimistični.

Glavni makroekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić tvrdi kako će, neovisno o BDP-u, oporavak pokazati tek rast zaposlenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domaći prerađivački sektor očekuje restrukturiranje, na standard građana utjecat će brži rast cijena, posebno energenata i komunalnih usluga. Novo tiskanje novca koje inicira FED (Američka središnja banka) stvorit će mogućnost novih 'balona' na svjetskom tržištu robe i rezultirati rastom cijena", rekao je Šantić za Večernjak navodeći kako su u ovoj godini izostale nužne korekcije u gospodarstvu.

Prema njegovom mišljenju, poticanje potrošnje građana i državnih investicija treba zamijeniti rastom izvoza i domaćega realnog sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201012160615006 arti-201010280339006 arti-201005240263006

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo