Kako biste izbjegli ljepljivu ili raskuhanu rižu, obavezno je potopite u vodi prije kuhanja. Tijekom potapanja, škrob se izdvaja u vodu, pa se zrna neće biti ljepljiva i raskuhana.
Riža će biti najukusnija ako je potopite u vruću vodu, i to dva puta. Nakon što ste je prvi put potopili, pričekajte da se voda potpuno ohladi, a potom je ocijedite. Ponovno rižu prelijte vrućom vodom i opet pustite da stoji dok se voda ne ohladi. Tek tada je riža spremna za kuhanje.
Tijekom kuhanja pažljivo odmjerite količinu vode. Na količinu riže ide 1,3 puta više vode.
U vruću vodu, netom prije vrenja, dodajte rižu i malo soli, nakon što provrije nastavite kuhati na niskoj temperaturi u poklopljenom loncu. Kuhajte oko 20 minuta, a potom maknite poklopac i nježno promiješajte rižu, piše Femina.