To možda zvuči poznato, no prema izvješću objavljenom u časopisu "Journal of the American Medical Association", sad su prvi put ispitani učinci ukupnih prehrambenih navika.
Istraživači kažu da prehrana koja uključuje mnogo voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa i mliječnih proizvoda smanjuje izglede za smrt žena - do 30 posto kod žena koje su se najzdravije hranile, u usporedbi s onima koje su imale najnezdravije prehrambene navike.
Većina prijašnjih istraživanja promatrala je zdravstvene učinke pojedinih vrsta hrane ili prehrambenih navika, poput konzumiranja hrane s malom količinom masti, no dosad nisu ispitivane ukupne prehrambene navike, rekao je dr. Arthur Schatzkin, predstojnik ogranka za prehrambenu epidemiologiju Nacionalnog instituta za proučavanje raka, i jedan od autora istraživanja.
"To je drugi način prihvaćanja uobičajenog savjeta, a možda i strategija koja ljudima olakšava usvajanje prehrambenih
smjernica", rekao je dr. Schatzkin.
Istraživanje se temeljilo na upitnicima koje je između 1987. i 1989. popunilo više od 42.000 žena.
Istraživači su brojali koliko su puta ispitanice konzumirale
preporučene 23 namirnice. Rezultati su uspoređeni sa stopom
smrtnosti tih žena pet i pol do šest godina nakon završetka
istraživanja.
Utvrđeno je da se ženin rizik od smrti smanjivao uz češće
konzumiranje tih namirnica. Ispitanice koje su uzimale najveće količine preporučene hrane imale su 30 posto manje izgleda da umru od onih koje su jele najmanje količine te hrane.
"Pokušavali smo smisliti posve jednostavan i praktičan pristup promatranju ukupnog načina prehrane u smislu raznolikosti hrane i preporučene hrane", rekao je dr. Schatzkin. "Lijepo je što jednostavan pristup promjeni načina prehrane poboljšava zdravlje i produžuje život."
Istraživanje ne dokazuje da zdrava prehrana sama po sebi objašnjava takve rezultate, jer ljudi koji najzdravije jedu vjerojatno vode zdrav život, vježbaju i izbjegavaju pušenje, rekli su dr. Schatzkin i Madelyn Fernstrom, stručnjaci za prehranu i liječenje pretilosti u zdravstvenom centru Sveučilišta Pittsburgh.
Madelyn Fernstrom, koja nije sudjelovala u istraživanju, rekla je da su ljudi često previše zaokupljeni biranjem određene vrste hrane radi određenih hranjivih tvari ili razine masti, umjesto da se jednostavno odluče za raznoliku zdravu hranu.
Žene koje jedu raznoliku i zdravu hranu mogu znatno smanjiti rizik smrti od raka, srčanih bolesti i moždanog udara, kažu američki znanstvenici.