Zatvoren 4. ETNOFILm festival

U subotu, 5. svibnja, svečano je zatvoren 4. ETNOFILm festival. Članovi žirija Nicole Hewitt, Etami Borjan i Jacques Lombard nakon završetka svih projekcija objavili su pobjednike.

7.5.2012.
11:14
VOYO logo

U kategoriji Autor antropolog/etnolog nagradu dobio Adrian Strong s filmom Gorko korijenje: Kraj mita iz Kalahari pustinje „za analizu ostavštine Johna Marshalla i snažnog prikaza socijalne, kulturne i političke borbe protiv negativnih efekata „razvoja“ i globalizacije s kojima se suočavaju zajednice kao što su Ju'/hoansi“.

U kategoriji gdje autori nisu antropolozi/etnolozi nagradu su odnijeli Jana Richter i Rike Holtz za film Cholita Libre zbog „osjećajnog angažmana i afirmacije protagonistica filma – bolivijskih domorodačkih hrvačica“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji studentskog filma nagradu je dobila Darcy Turenne s filmom Osma paralela „za osnaživanje mladih žena posudbom vizualnih predodžbi iz popularne kulture“. U kategoriji TV produkcije posebna priznanja dobili su Rasim Karalić s filmom Furmani i Eva La Cour s filmom Obilazak.

Posljednji dan festivala obilježile su prepune projekcije filmova Živjeti kao običan čovjek i Kupica, a projekcijama svojih filmova pridružili su se autori Isabelle Makay, Yann Tonnar, Tomislav Pletenac, Mario Vrbančić, Dieter Bartels i Helen Huawe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred popunjenom dvoranom Zavičajnog muzeja Grada Rovinja Marcus Banks i Jay Ruby održali su predavanje o indijskom kolonijalnom filmu te predavanje i projekciju filma Povratna promišljanja: Filmska studija o seoskoj dražbi, nakon kojih se razvila zanimljiva diskusija koja se nastavila i kasnije u ležernom ozračju uz marendu na gradskoj tržnici. Kasno popodne zatvorena je izložba Povratak na Zemlju – Prekinuti životi deportiranih Malijaca.

Navečer nakon proglašenja pobjednika, direktorica festivala Tamara Nikolić Đerić je u ime organizatora zahvalila svim sudionicima, posjetiteljima i sponzorima, a članovi žirija istaknuli su festival kao vrijednu platformu za plodne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti ETNOFILm festival u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao je tri dana tijekom kojih su u rovinjskom Multimedijalnom centru prikazana su 24 filma domaće i svjetske produkcije, održana predavanja, okrugli stol, izložba i predstavljanje knjige. U programu festivala sudjelovali su brojni priznati stručnjaci te 12 autora prikazanih filmova iz Europe i svijeta s kojima su nakon projekcija održane Q&A sesije. Program ETNOFILm festivala iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja pa je tako ove godine projekcije pogledalo preko 1100 gledatelja.

Samom festivalu prethodila je šestodnevna radionica vizualne antropologije i montaže filma pod vodstvom Alana Grossmana i Ivora Ivezića. Četrnaestero polaznika radionice je na samom početku festivala prikazalo svoje kratke filmove u kojima su se bavili interpretacijom rovinjske svakodnevice. Okrugli stol s temom Vizualno antropološke metode u bilježenju i interpretiranju nematerijalne kulture i relevantne kulturne politike na prostoru jugoistočne Europe okupio je vizualne antropologe iz regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rovinj je, već tradicionalno, uz organizacijsku pomoć ETNOFILm festivala, posjetilo preko 40 studenata Etnologije i kulturne antropologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ove godine pridružili su im se i kolege studenti s Filozofskog fakulteta u Ljubljani te studenti antropologije s Filozofskog fakulteta u Beogradu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo