Zašto je Marx bio u pravu?

Jedan od najznačajnijih suvremenih teoretičara kulture, Terry Eagelton, u sklopu Subversive Film Festivala predstavlja svoju knjigu Zašto je Marx bio u pravu.

20.5.2011.
11:50
VOYO logo

Promocija će se održati 20. svibnja u 18 sati u kinu Europa.

MarxovKomunistički manifest smatra se jednim od najutjecajnijih tekstova u posljednja dva stoljeća. On je svojom bujnom i beskompromisnom kritikom kapitalizma preobrazio naše shvaćanje povijesti čovječanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li marksizam, u jeku današnje razorne financijske krize, tek puka relikvija iz nekoga drugog doba? U svojoj polemičkoj i kontroverznoj knjizi Terry Eagleton bavi se predrasudom koja tvrdi da je marksizam mrtav i kako je s njim gotovo. Uzimajući deset najčešćih prigovora marksizmu (dovodi do političke tiranije, sve svodi na ekonomiju, utjelovljuje oblik historijskog determinizma i sl.), Eagleton u analizama svake od tih kritika pokazuje kako su one tek bijedna travestija izvorne Marxove misli.

U svijetu u kojem su velike krize iz temelja uzdrmale kapitalizam, knjiga Zašto je Marx bio u pravu podjednako je nužna i pravodobna kao što je odvažna i smiona. Napisana s tipičnim Eagletonovim smislom za dosjetke, humor i jasnoću, knjiga će privući mnogo širi krug čitatelja od klasične akademske publike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terry Eagleton, rođen 1943. u Salfordu, britanski je književni teoretičar kojega se uvelike smatra najutjecajnijim živućim književnim kritičarem u Engleskoj. Eagleton trenutačno radi kao istaknuti profesor engleske književnosti na Sveučilištu Lancaster, i kao bivši gostujući profesor na Nacionalnom sveučilištu Irske. Napisao je više od četrdeset knjiga, uključujući Literary Theory: An Introduction (1983); The Ideology of the Aesthetic (1990) i The Illusions of Postmodernism (1996).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo