Započeo Festival židovskog filma

4. Festival židovskog filma Zagreb koji se od 23. do 29. svibnja održava u kinu Europa i ove će godine prikazati kvalitetna filmska ostvarenja iz cijeloga svijeta.

21.5.2010.
15:55
VOYO logo

Film je poseban medij koji gledateljima omogućuje, ne samo ulazak u neki drugi svijet, nego i širenje znanja i spoznaja, a ovaj Festival, sad već tradicionalno širi znanje publike o holokaustu, povijesti, židovskom načinu života i običajima.

No povrh toga, Festival ima cilj promicati multikulturalnost, toleranciju te poštovanje i razumijevanje među različitim narodima unutar svih dobnih skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201005180451006 Čast otvorenja ovogodišnjeg izdanja Festivala dobio je njemački film „John Rabe“, koji govori o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zvuči poznato? John Rabe je za svoje kineske radnike bio isto što i Oscar Schindler za Židove.

Drugi dan Festivala posvećen je bugarskoj kinematografiji, predvođen filmom „Putovanje u Jeruzalem“. Tijekom Drugog svjetskog rata Bugarska je uspjela spasiti sve svoje građane židovskih porijekla – njih više od 50 tisuća. Tim povodom, svečan gost Festivala je bugarski kralj Simeon Drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201005210453006 Švedska i danska kinematografija obilježava treći dan, a značaju Festivala i njegovoj prepoznatljivosti doprinijet će gostovanje glavnog glumca filma „God afton Herr Wallenberg“, Stellan Skarsgårda, jednog od najpoznatijih švedskih glumaca široj svjetskoj publici poznatog po filmovima poput Dobar Will Hunting, Lov na Crveni oktobar, Amistad i Mamma Mia. Herr Wallenberg u samo šest mjeseci proveo je u Budimpešti najveće i najuspješnije spašavanje Židova.

arti-201005210443006 Maroko je poveznica četvrtoga dana Festivala te posjetitelji Festivala mogu uživati u marokanskim filmovima poput „Adieu meres“, čija radnja se odvija u Maroku 60-ih godina prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 23. do 29 svibnja u kinu Europa Festival nudi još mnoštvo igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Cjelokupni program pogledajte na www.jff-zagreb.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo