Zagreb pleše 29. travnja!

Svjetski dan plesa obilježit će se u četvrtak, 29. travnja uz međunarodnu poruku argentinskog plesača i koreografa Julia Bocce te hrvatske primabalerine Maje Bezjak.

23.4.2010.
11:28
VOYO logo

U ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan plesa argentinskog koreografa Julia Bocce ističe se kako ples ljudima daje zadovoljstvo, čini ih slobodnima i tješi zbog njihove nemogućnosti da lete poput ptica. "Ples nas približava nebu, onom svetom i onom beskonačnom", poručuje Bocca.

Hrvatsku poruku napisala je ove godine primabalerina Maja Bezjak koja poziva svu djecu i mlade da se pridruže plesačima čiji je "svijet još uvijek pun ljepota i jednostavnih radosti, koji, veličanstven u svojoj neposrednosti i trajanju, pokretom izražava govor duše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan 29. travnja, u spomen na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta, podsjeća se javnost na univerzalnost plesa koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Taj je dan za obilježavanje Svjetskog dana plesa još 1982. odabrao i ustanovio Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI-u.

Među autorima poruka do sada su bili i Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i općeprihvaćenim događajem.

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja plesne poruke po Hrvatskoj. Čita se međunarodna i nacionalna poruka. Ovu potonju pisala su istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović i Almire Osmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo