VIDEO: / Započeo 2. ETNOFILm festival!

U Mutimedijalnom centru u Rovinju započeo je međunarodni festival dokumentarnog i etnografskog filma, a već prvog dana na vas čeka šest filmskih poslastica.

8.4.2010.
14:33
VOYO logo

U organizaciji Etnografskog muzeja Istre, prvog dana prikazat će se 6 od ukupno 18 filmova koje je izabrao stručni žiri, a koji se nadmeću za nagrade u čak četiri kategorije: Najbolji film televizijske produkcije, Najbolji film kojega je autor/savjetnik na filmu etnolog/antropolog, Najbolji film kojega autor/savjetnik nije etnolog/antropolog te Najbolji studentski film.

Tijekom jutarnjih projekcija gledatelji su imali priliku pogledati filmove U vatri genija (Hrvatska), ostvarenje redateljice Tihane Kopse koje istražuje univerzalni glazbeni jezik kroz djela i pojavnost Josepha Haydna; film o strašnim maskama buša koje su po legendu i vjerovanju služile plašenju Turaka, a ostale su dijelom tradicije i danas, Pohod buša redateljskog dvojca iz Hrvatske Luke Šeše i Domagoja Jovića te film talijanske redateljice Manuele Cecconello koji donosi djelić prikaza života ikone pastira talijanske pokrajine Biallese, naziva Olga i vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz projekcije već prvog dana festivala održat će se dva predavanja: “Znanja, vještine, obrti-film” pod voditeljstvom Mirjane Margetić, kustosice i muzejske pedagoginje, koja će naglasiti važnost i funkciju filmskog zapisa u sklopu muzejskog djelovanja.

arti-201003220562006 U suradnji s Udrugom “Tragovi” iz Rijeke, Etnografski muzej Istre provodi projekt “Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika” koji će pomnije predstaviti Ana Montan i Robert Dorčić te naglasiti važnost dokumentiranja jezičnih formi na rubu izumiranja, a ipak relevantnih oblika nematerijalne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popodnevnim satima na festivalu će se prikazati i aktualni film Uhvatiti bika za rogove o nastojanju Barcelone da se ukine borba s bikovima, njemačke redateljice Anna Marie Shefer; Moli za nas, film austrijsko meksičke koprodukcije, čija radnja ulazi duboko u isprepletenost tradicionalnih oblika i suvremenog života žena; film Cheyenne, trideset godina talijanskog redatelja Michel Trentinia o mladoj ženi koja je odlučila posvetiti se pastirskom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netom poslije svečanog otvaranja festivala publika će, u sklopu Retro sekcije festivala, imati priliku pogledati dva filma francuskog velikana Jean Roucha, čija je Škola prema riječima posebnog gosta festivala Bernarda Suruguea “utemeljila moderni slobodni film u korist budućih generacija”.

Već drugog dana festivala posjetitelje očekuje niz od šest izabranih filmova, a atmosferu će dodatno podići i koncert jednog od najzanimljivijih glazbenika etna, Miška Plavog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo