Vatikan će izložiti stoljetne spise iz tajnih arhiva

Stotinjak dokumenata neprocjenjive vrijednosti koji se stoljećima čuvaju u vatikanskim tajnim arhivima bit će dato na uvid rimskoj javnosti od veljače 2012. godine, izvijestio je Daily Telegraph.

26.12.2011.
21:33
VOYO logo

Riječ je dokumentima koji od 8. stoljeća do modernih dana svjedoče o najvažnijim događajima koji su mijenjali tok povijesti i krojili sliku svijeta poput svjedočanstava vitezova templara, Martina Luthera, Henrika VIII. i njegove kćeri Marije I.Tudor.

Najatraktivnija pisma i državnički spisi, koje su neki od povijesno najvažnijih vladara kroz stoljeća razmjenjivali sa službenim Vatikanom, odabrani su povodom 400-godišnjice osnivanja tajnog arhiva u današnjoj formi. Šira javnost će ih prvi put, a vjerojatno i posljednji, moći detaljno proučiti na izložbi ''Lux in arcana: Otkrivanje svetog vatikanskog arhiva'' koja će u rimskom muzeju Kapitolin biti otvorena do kraja rujna sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku izlaganja, vrijedna građa vratit će se u Apostolske palače gdje se, u unutrašnjosti vatikanskog bunkera, čuva u strogo kontroliranim klimatskim uvjetima na policama dugim preko 80 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo