Za proslavu ulaska u EU sprema se prvorazredni umjetnički događaj

20.2.2013.
12:01
VOYO logo

Baleti i opere u Areni

Gdje će, kad i što svirati voljeli bi znati i glazbenici Zagrebačke filharmonije. Za sada, koliko znamo, upravi je samo dan mig da budu slobodni 30. lipnja navečer. S obzirom na to da nitko do sada nije objavio neki drugi plan, angažman će vjerojatno biti predvidljiv: Trg bana Jelačića, hrvatska himna, europska himna – odnosno Oda radosti iz Beethovenove Devete simfonije i možda malo vatrometa.

Utoliko je veća i važnija vijest koju je službeno potvrdio i gospodin Avi Shoshani, direktor Izraelske filharmonije: jedan od najboljih i najpoznatijih orkestara na svijetu 30. lipnja ove godine nastupa u pulskoj Areni i to pod ravnanjem svog doživotnog šefa dirigenta, legendarnog maestra Zubina Mehte! Nakon procvata velikih ljetnih događanja u organizaciji Histria festivala, Pula je proteklih nekoliko godina, otkako je ta manifestacija ugašena, stagnirala na polju ljetne ponude klasične glazbe, opere i baleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac iz fondova

Obnoviti atraktivnost i ljetni sjaj pulske Arene kao mjesta vrhunskih priredbi klasične glazbe želja je i cilj profesorice klavira i voditeljice glazbene škole u Labinu Melite Lasek, koja je potpisuje velik i skup projekt.

"Pamtimo koliki je bio interes za klasične koncerte u Areni i zato smo odlučili ponovo pokrenuti nešto na vrhunskoj razini. Izraelska filharmonija i Zubin Mehta nisu jedino što smo predložili gradu Puli za ovo ljeto, nego je to čitav klasični glazbeni festival u kojem ima i opernih i baletnih predstava", potvrdila je profesorica Lasek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako će se tako ambiciozan program financirati odgovorila je: "Dobar dio novca očekujemo iz europskih fondova, a očekujemo i da grad, županija i država prepoznaju značaj, kvalitetu i važnost programa koje smo predložili."

U svakom slučaju, koncert Izraelske filharmonije i Zubina Mehte bio bi prvorazredan umjetnički, kulturni, ali i politički događaj. Koncert bi trebao početi kasnije nego što je uobičajeno, tako da svi skupa uz glazbu četvrtog stavka Beethovenove Devete simfonije, iz kojeg je posuđena i europska himna, dočekamo ponoć i taj famozni 1. srpnja i predugo očekivani ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pula kao centar Hrvatske

Nakon Beethovena, veliki maestro Mehta sa svojim orkestrom trebao bi Hrvatskoj i EU čestitati uz zvuke valcera Na lijepom plavom DunavuJohanna Straussa. Poznavajući velikog maestra koji je u dugoj karijeri svojim nastupima već obilježio i mnoge velike političke događaje, ne treba isključiti i neko posebno glazbeno iznenađenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo