Utorak na Festivalu židovskog filma!

Festival židovskog filma u utorak, 22. svibnja donosi niz projekcija koje će zasigurno privući brojne posjetitelje.

22.5.2012.
12:36
VOYO logo

Utorak na festivalu Židovskog filma počinje u 12 sati projekcijom dokumentarnog filma Na putu prema gore izraelske redateljice Shirly Berkovitz. Spomenuti film donosi humanu priču o djevojci Lian koju pratimo kroz razdoblje od tri godine te otkrivamo nemilosrdan i okrutan svijet mladih beskućnika u Tel Avivu. Lian je bila jedno od brojne djece koja su za vrijeme Ceausescuova režima u Rumunjskoj djetinjstvo provela u sirotištima jer ih njihove majke nisu smjele zadržati. Kada je navršila četiri godine, posvojio ju je izraelski bračni par, no vrlo brzo shvatila je da je njen novi dom zlostavljački i da mora tražiti novo rješenje na ulici.

Program se nastavlja u 13.30 sati filmom 'Henryk Wars, skladatelj iz Varšave'; riječ je o dokumentiranom filmu u čijem je središtu čuveni poljski umjetnik, svjetski poznat skladatelj glazbe za više od 50 filmova u poljskoj prije Drugog svjetskog rata te više od 60 filmova u inozemstvu nakon toga, uglavnom proizvedenih u holivudskim filmskim studijima. Skladao je i mnoge popularne hitove, zbog čega mu je nadjenut nadimak „Pjevač iz Varšave“. U progonstvu nakon Drugoga svjetskog rata, skladao je pjesme za Brendu Lee, Doris Day, Binga Crosbyja te Margaret Whiting.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 15 sati na rasporedu je američki dokumentarac 'Naslikaj sve čega se sjećaš' Slawomira Grunberga, a u 16 sati slijedi izraelski film 'Nisam Filipinka' redateljice Anat Tel. Potonji film prati priču slijepe djevojčice filipinskog podrijetla rođene u Izraelu i filipinske radnice koja ju je posvojila. Zajedno pokušavaju premostiti jaz u jeziku i mentalitetu u Izraelu, zemlji koju jedna od njih smatra svojom domovinom, a u kojoj se druga još uvijek osjeća strancem.

'Dragocjeni život' je dokumentarna priča izraelskog dopisnika iz Gaze, Shlomija Eldara, o četveromjesečnom Palestincu kojem je neophodna transplantacija koštane srži, a koju je moguće obaviti isključivo u izraelskoj bolnici. Film je ovjenčan posebnim priznanjem žirija na Međunarodnom festivalu u Jeruzalemu te nagradom za najbolji dokumentarac Izraelske filmske akademije, a bit će prikazan u 17.15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19.15 sati na rasporedu je izraelski kratkometražni igrani film 'Prozirno crno' autora Ronija Geffena, a u 20 sati slijedi njemački igrani dugometražni film 'Izgubljeno vrijeme' redateljice Anne Justice; riječ je o neobičnoj ljubavnoj priči koja je smještena u 1944. godinu, a govori o bijegu zatvorenika i njegove židovske djevojke iz njemačkog logora u Poljskoj. Film je osvojio nagradu publike na Beyond Film Festivalu u San Franciscu.

Festivalski dan završava projekcijama u 22 sata: prvo će biti prikazan kratkometražni kanadski film 'Nemoj reći Djedu Božićnjaku da si Židovka!' autorice Jody Kramer, a potom dugometražni animirani film 'Rabinova mačka'. Potonji originalan je prekrasno snimljen film koji na jedinstven način prenosi univerzalnu poruku tolerancije. Zbog svog stila i vizije francuski redatelji Joann Sfar i Antoine Delesvaux nagrađeni su za najbolji animirani film na ‘europskom Oscaru’ - dodjeli Europskih filmskih nagrada (EFA) i na najvećem francuskom filmskom festivalu, Césaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo