UMRO JE KNJIŽEVNIK I NOVINAR MIRKO KOVAČEVIĆ: / Njegov trag u svijetu hrvatske kulture ostat će upamćen

Image

Književnik i novinar Mirko Kovačević umro je u utorak u 73. godini života u Zagrebu, izvijestilo je u petak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

9.4.2021.
11:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mirko Kovačević je rođen 1948. u Virovitici, a živio je i radio u Zagrebu.

Od 1967. bavi se književnim radom. Pisao je poeziju i novinske članke o kulturi te kazališne kritike. Objavio je 8 samostalnih knjiga: zbirke pjesama "Svakidašnji krajolik", "Slike srednjih godina", "Čežnjive daljine", "Zagasite sretnosti" i "Prisne, razborite i poneka crnozlatna" te monografiju "Dvadeset godina u hrvatskoj kulturi KUD-a lNA", knjigu proze "Članci i eseji" te monografiju "Jedanaest godina Nagrade INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu".

S Mijom Ivurekom uredio je tri likovne monografije: Mladen Veža, Ivan Krstitelj Ranger, Novi sjaj Marije Snježne (fotografije Ivo Pervan) te foto monografiju Sotto voce Miljenka Marohnića.

S Dubravkom Dorotić Sesar uredio je opsežnu antologiju "Zlatna knjiga češkoga pjesništva".

S Ivurekom, utemeljiteljem Nagrade INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu, pripremio je i uredio monografije dobitnika Inine nagrade: Vladimira Malekovića, Radoslava Katičića, Jadranke Njerš Beresford-Peirse, Elisabeth von Erdmann Pandžić, Dušana Karpatskog, Istvána Lőkösa, Jána Jankoviča i Viktora Žmegača.

U okviru Hrvatskog sabora kulture organizirao je više susreta hrvatskih zavičajnih književnika, nakon kojih je priredio i tiskao 4 zbornika književnih i likovnih radova hrvatskih zavičajnih stvaralaca, a pripremio je i uredio 8 autorskih knjiga nagrađenih i pohvaljenih sudionika književnih natječaja Hrvatskoga sabora kulture.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču