U 56. GODINI / Preminuo Ivan Tasovac: Bio je vrhunski pijanist i direktor Beogradske filharmonije

Image
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Tasovac je bio i ministar kulture i informiranja u srbijanskoj vladi od rujna 2013. do kolovoza 2016. godine, u mandatu tadašnjeg premijera Aleksandar Vučića

29.9.2021.
23:41
Goran Stanzl/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Beogradu je u srijedu u 56. godini umro direktor Beogradske filharmonije i bivši srbijanski ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac, javili su beogradski mediji. Tasovac je prvi put direktor Filharmonije bio od ožujka 2001. do rujna 2013. godine, a potom ponovno od siječnja 2017.  Resor ministarstva kulture i informiranja u srbijanskoj vladi vodio je od rujna 2013. do kolovoza 2016., u mandatu tadašnjeg premijera Aleksandar Vučića.

Debitirao s 12 godina

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatoriju „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi, a u dvanaestoj godini debitirao je s orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solist i s orkestrima u Italiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Irskoj, Sjedinjenim Državama, Rusiji i Belgiji, a 'masterclass' tečajeve klavira radio je u Italiji, Rusiji i diljem bivše Jugoslavije.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i priznanja “Disrupton” za 2004. koje dodjeljuje mreža TBWA umjetnicima koji „mijenjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone“, te nagrade „Doprinos godine Europi 2009”. Beogradski tjednik „Vreme“ izabrao ga je za osobu godine 2011..

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču