Umro akademik Josip Vončina

Istaknuti hrvatski jezikoslovac i poznavatelj povijesti hrvatskoga jezika, akademik Josip Vončina preminuo je u 79. godini u Zagrebu, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

18.10.2010.
18:06
VOYO logo

Težište znanstvenog rada akademika Vončine bilo je na proučavanju povijesti hrvatskoga jezika te jezika i stila hrvatske književnosti od 15. do 18. stoljeća, a kako se navodi, neprestano je pronalazio nove veze, utjecaje i međusobna prožimanja pisaca kopnene i primorske Hrvatske.

Josip Vončina rođen je 18. rujna 1932. u Ravnoj Gori. Do umirovljenja 1999. bio je predstojnik Katedre za povijest hrvatskog jezika i hrvatsku dijalektologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1991. izabran je za redovitog člana HAZU u Razredu za filološke znanosti, a od 1997. do kraja 2003. bio je tajnikom Razreda za filološke znanosti. Također je bio jedan od utemeljitelja i izvršni urednik biblioteke "Stoljeća hrvatske književnosti" Matice hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vončina objavio je više od dvije stotine znanstvenih i stručnih priloga (članaka, rasprava i knjiga), a autor je i knjige "Tekstološka načela za pisanu baštinu hrvatskoga jezičnog izraza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Hotel Beograd
Otok iskušenja
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Hell's kitchen
Versailles
Trumbo
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Vlakovi
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo