Umjetnost u službi očuvanja planeta

20.10.2010.
12:55
VOYO logo

Tuš Luke Dragića tematizira značaj vode u Noći performansa dok Skupina Bacači sjenki primjenjuje principe energetske samoodrživosti, a Zelena tura posjetitelje vodi u razgledavanje alternativnih urbanih krajolika.

Zelena noć performansa

Noć ispunjena performansima predstaviti će nekoliko različitih ekološki osviještenih koncepata. Ekološke teme i motiv odgovornosti čovječanstva isprepliću se u izvedbenom prvijencu Luke Dragića koji lajtmotivom vode dovodi pod tuš nekoliko hrvatskih glumačkih zvijezdi, dok Labrovićeva metafora evolucije na trkaćoj traci na duhovit i izravan način povezuje ideju modernog zdravlja s razvojem ekološke krize, a Daniel Šurjan razmatra što je uopće organski uzgoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od evolucije do revolucije

Dok Siniša Labrović u svom performansu Ka horizontu tematizira klimatske promjene i ideju evolucije društva, razvijajući vlastitu viziju evolucije i problematizirajući njezine (razorne) učinke, Bacači sjenki, s druge strane, bave se istraživanjem revolucije: kakva je revolucija danas sanjana, kakva poželjna, a kakva moguća. U sklopu projekta ®:MC, glumci izvršavaju i prenose radnje u lanac događanja te u njega na posljetku uključuju i publiku. Tako dijele rad, zajednički dosežu cilj, distribuiraju uloženu energiju namjere i uspostavljaju zajedničku odgovornost i ideju samoodrživog energetskog sustava – izgrađuje samoga sebe crpeći energiju izvođača i publike, te uz ‘minimalnu potrošnju’ proizvodi ‘maksimalni učinak’, čime se uklapaju u ekološki intoniran segment ovogodišnjeg izdanja Perforacija.

Eko pod otvorenim nebom

Ovogodišnje Perforacije jednim će se dijelom održati i na otvorenom te time prodrijeti do svih građana, zauzeti će javne prostore poput glavnog zagrebačkog trga, Kvaternikovog trga te prostora ispred MSU-a, te baš te prostore nalazi adekvatnima za razmatranje ekoloških problematika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenom turom na lokacijama na otvorenom grada Zagreba skupina mladih umjetnika gradi na Kvaternikovom trgu zelenu oazu kao simbol čežnje za prirodom, plesno se poigrava terminima bio, eko i otpad na samoj tržnici te vizualno i auditivno razmatra ulogu čovjeka kao zagađivača u energetskim tokovima svemira pred tvornicom Badel.

Željko Zorica pak, instalacijom Medo na trgu od ekologije i prijatelja životinja, renesansnog bazara, kapitalizma i turističke ponude radi – aktivističko - kapitalistički pristup ekološkom performansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vi se možete slikati uz velikog prepariranog medvjeda istovremeno nasmijano izražavajući vlastitu zabrinutost ekološkom stanjem planeta.

U maniri kakve promotivne akcije u trgovačkim centrima ili turistički atraktivnog događaja na najdražesnijem zagrebačkom trgu, onom Cvjetnom, Zorica na simpatičan način navodi na promišljanje i formiranje stava svakog namjernika ili pak slučajnog prolaznika koji se tamo zatekne u četvrtak, 21. listopada u podne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010190375006 arti-201010180153006 arti-201010150052006

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo