U veljači Festival hrvatskog animiranog filma

Na konferenciji za medije održanoj u kinu Europa predstavljen je program novoosnovanog Festivala hrvatskog animiranog filma koji će se održati 20. i 21. veljače na istom mjestu.

13.1.2010.
17:51
VOYO logo

Festival je predstavio organizacijski tim, Vesna Dovniković, predsjednica ASIFA-e Hrvatske, Margit Antauer, dopredsjednica ASIFA-e Hrvatske i Draško Ivezić, voditelj produkcije ispred Zagreb filma.

“Festival je nastao na inicijativu Zagreb filma – umjetničkog direktora Krešimira Zimonića i ravnatelja Vinka Brešana. Zamisao je da se dosadašnji ASIFA-in Dan hrvatske animacije proširi na više dana i postane punokrvni festival.” rekla je Vesna Dovniković na početku konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“ASIFA je jedina međunarodna asocijacija autora animiranog filma. Ima podružnice po cijelom svijetu, a Hrvatska podružnica aktivna je od samog početka s obzirom da je jedan od direktora tadašnjeg Zagreb-filma Jurica Peruzović bio je potpredsjednik u prvom Upravnom odboru ASIFA 1960, dok je predsjednik bio slavni Norman McLaren.”

Riječ je preuzela Margit Antauer, dugogodušnja direktorica Animafesta, a sada dopredsjednica ASIFA-e Hrvatske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cilj je Festivala predstaviti domaću animaciju domaćoj publici i autorima. Dugoročno, cilj nam je promovirati animaciju kao ozbiljnu umjetničku formu, te ojačati veze s tradicijom i regijom. Isto tako, cilj nam je premijerno prikazati filmove, zato smo se odlučili na termin početkom godine. Važno je napomenuti da Festival nema ambiciju zamijeniti Dane hrvatskog filma u prikazivanju konkurencije animiranih filmova i ovom prilikom pozivam sve producente da nastave s prijavljivanjem na Dane hrvatskog filma.”

Festival organizira ASIFA Hrvatska uz logističku potporu Ustanove Zagreb film. Draško Ivezić, voditelj produkcije ispred Zagreb filma otkrio nam je detalje oko prijave filmova kao i kategorijama i nagradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svi producenti koji zadovoljavaju uvjete navedene u pravilniku ( hrvatska-animacija.org) mogu slobodno prijaviti film.

Rok prijave je 30. siječnja 2010. Filmovi prijavljeni iza tog roka neće se uvrstiti u program konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamisao je da se Festival održava svake druge godine. U konkurenciju automatski ulaze svi javno financirani filmovi koji se prijave. Festivalski tim vrši predselekciju za filmove bez podrške javnih sredstava.

Osnovne kategorije su autorski, studentski, dječji i namjenski animirani film. Za svaku će kategoriju stručni sud dodjeljivati novčanu nagradu. autorski film 7000 Kn studentski film 3000 Kn namjenski film 5000 Kn i dječji film 2000 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svrhu poticaja posebnih disciplina oko nastanka animiranog filma stručni sud dodijeljuje i posebna priznanja za 1) animaciju, 2) glazbu 3) dizajn i 4) scenarij”.

”Kao što je bio običaj na Svjetskom danu animacije ASIFA Hrvatska dodjeljuje i nagradu za životno djelo. Na izvanrednom sastanku ASIFA-e Hrvatske 12. siječnja 2010. odlučeno je da nagradu osvoji Borivoj Dovniković Bordo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoguće je ukratko nabrojati sve zasluge kojima je Bordo oplemenio hrvatski animirani film. Između ostalog, Bordo je jedini živući animator koji je radio na animiranom filmu Veliki Miting koji ove godine navršava točno 60 godina. Veliki Miting bio je prvi animirani projekt karikaturista oko časopisa Kerempuh i njegovo snimanje dovelo je do stvaranja legendarnog Duga filma, studija za animirani film i pokretanje proizvodnje animiranog filma u Hrvatskoj koja neprekinuto traje do dana današnjeg.

Za ovu okruglu godišnjicu imat ćemo priliku prikazati Veliki Miting na otvaranju festivala, kad i dodjeljujemo nagradu za životno djelo”, dodao je Margit Antauer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vizija Festivala je da osim prikazivanja filmova stvori okruženje za druženje i suradnju unutar struke. Kroz okrugle stolove, prezentacije i radionice sudionici će razmjenjivati svoja iskustva ili se naprosto družiti u festivalskom klubu. Osim natjecateljskog programa, u pripremi je nekoliko retrospektiva.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo