U 92. GODINI ŽIVOTA: / Preminula glumica i dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta Gavella - Zdenka Heršak

Image
Izvor: pixsell

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka je Heršak je objavila desetak knjiga

6.7.2020.
12:58
pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glumica Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta Gavella, preminula je u petak u Zagrebu u 92. godini.

Zdenka Heršak rodila se u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine. Odrasla je na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma.

Kratko je bila u dubrovačkom kazalištu te je nastupala kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao teatar u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu, čijom članicom ostaje sve do odlaska u mirovinu, podsjećajući iz kazališta Gavelle.

"Od početka je bila vedrim duhom Zagrebačkog dramskog kazališta, kasnijeg Gradskog dramskog kazališta 'Gavella', optimistična i znatiželjna, osoba velikog vitaliteta i energije, teatar i život shvaćala je kao igru u koju se ulazi otvorenog srca", ističu iz toga kazališta

Zdenka Heršak u teatru u Frankopanskoj igrala je u nizu predstava, od samoga njegova osnutka. Prva među njima je "O miševima i ljudima" Steinbecka i Škiljana, iz 1954., a do 1991. i Čehovljevog "Galeba" u režiji Petra Večerak, Zdenka Heršak na toj je pozornici glumila u 50-ak naslova.

Pojavila se u više od 60 filmova i serija

Neke od nezaobilaznih predstava u kojima je igrala su Držićev i Škiljanov "Dundo Maroje" iz 1955., gdje je kao Laura na pozornicu tijekom osam godina igranja izašla 130 puta, zatim legendarno Krležino i Radojevićevo "Kraljevo", od 1970. do 1982. odigrano 173 puta; ili pak von Horváthove "Priče iz Bečke šume" u Spaićevojh režiji, koje su zabilježile više od stotinu izvedaba; a pamti ju se i kao Kobilu u "Balkonu" J. Geneta, Babakinu u "Ivanovu" A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi "Plug i zvijezde", po S. O'Caseyu, Mary u "Spašenima" E. Bonda, Mariolu u "Gle, kako dan lijepo počinje" Z. Bajsića, Majoricu Beregi "U pozadini" M. Feldmana... Nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, te u Rijeci, Šibeniku, Dubrovniku..., podsjećaju iz kazališta Gavella.

Pojavila se u više od 60 filmova i serija, a među njezinim najvažnijim ulogama su one u filmovima "Kužiš stari moj", "Seljačka buna 1573.", "Događaj", "Hoću živjeti", "U raljama života", "Ne daj se, Floki", "Leo i Brigita", "Duga mračna noć" te serije "Naše malo misto", "Nepokoreni grad", "Smogovci", "Putovanje u Vučjak", "Bitange i princeze".

Osim izuzetne glumačke karijere, Zdenka je Heršak je objavila desetak knjiga.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču